Copii abuzaţi: unde se uită primarii?

23

Zeci de copii moldoveni devin în fiecare an victime ale abuzului în familie. Sunt violaţi, umiliţi sau bătuţi. Primii care sunt abilitaţi să scoată copiii dintr-o familie nesigură şi să denunţe abuzurile sunt primarii şi asistenţii sociali. De cele mai multe ori, însă, aceştia nu fac nimic şi se ajunge la tragedii.

O mustrare pentru un copil violat la numai doi ani

La Ungheni, o fetiţă a fost stropită cu acid pe faţă de către tatăl său. La Glodeni, o ată fetiţă, de doi ani (!) a fost violată de către un străin în grija căruia fusese lăsată. La Soroca un băieţel de un an şi jumătate a murit sub loviturile unchiului său. Aceste cazuri, care au avut loc în ultimele luni, au şocat întreaga ţară şi au scos la iveală un sistem defect, în care autorităţile nu fac nimic ca să preîntâmpine tragediile.

Fetiţa de doi ani de la Glodeni, care a fost violată de concubinul femeii în grija căreia o lăsase mama sa, va rămâne cu sechele pe viaţă şi nu va putea avea copii. Primarul şi asistentul social din sat nu au trecut pragul casei îngrijitorilor, unde puteau vedea că micuţa locuieşte în condiţii greu de descris, decât după ce aceasta a fost violată.

Potrivit legislaţiei, asistenţii sociali sunt obligaţi să monitorizeze familiile în grija cărora sunt lăsaţi copiii, ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare. Dacă există pericol pentru viaţa şi sănătatea copilului, ei sunt obligaţi să anunţe autoritatea tutelară, adică primarul, care are dreptul exclusiv de a lua copilul dintr-un mediu nesigur.

Tragedia ar fi putut fi prevenită, spun specialiştii în protecţia copilului, dacă autorităţile locale ar fi avut o atitudine categorică faţă de mizeria în care trăia copilul de doi ani. Surse din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) spun că asistentul social din localitate s-a ales cu o mustrare. Primarul a scăpat basma curată pentru că legea nu prevede niciun fel de sancţiuni pentru iresponsabilitatea aleşilor locali.

,,În cazurile grave, care ajung în atenţia publicului, există, de regulă, premise – neglijare, consum de alcool al părinţilor, alte cazuri de abuz anterioare. Aceste situaţii trebuie monitorizate şi controlate, ca să nu se ajungă la situaţii-limită”, spune Rodica Coreţchi-Mocanu, managerul Centrului Amicul.

Impuşi să trăiască sub acelaşi acoperiş cu violatorul

Angela şi Mihai, doi fraţi de 11 şi 9 ani (numele au fost schimbate) sunt  victime ale iresponsabilităţii celor care ar trebui să-i protejeze. Copiii sunt nevoiţi să trăiască sub acelaşi acoperiş cu cel care i-a violat de mai multe ori – concubinul mamei. Calvarul a început acum câţiva ani, când mama lor s-a recăsătorit. La început, părea că au tot ce le trebuie ca să trăiască fericiţi. La scurt timp însă, bărbatul şi-a arătat adevărata faţă, abuzând sexual la început fetiţa, iar la scurt timp, şi băiatul. Totul a ieşit la iveală când mama copiilor l-a prins întreţinând relaţii sexuale cu băiatul. Femeia a alertat poliţia, a fost deschis un dosar penal, dar între timp s-a răzgândit şi şi-a retras depoziţiile. Astfel, violatorul s-a ales cu o pedeapsă mai mult formală – un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

width=20 Citiți materialul integral