Asistent social PIDTRIMKA: „Noi suntem puntea de legătură între serviciile sociale de care dispune statul și refugiații aflați în dificultate”

167

Pe Olga, o femeie de 35 de ani, mama a doi băieți gemeni, asistentul social din echipa PIDTRIMKA, Dina Zaharia, a întâlnit-o la un centru pentru refugiați din Chișinău. Femeie, slăbuță și firavă, încerca să le explice lui Egor și Vlad, de 3 ani, că nu are forțe să-i țină în brațe pe ambii în același timp.

Olga îi povestește asistentei sociale că atunci când a plecat de acasă și-a luat foarte puține lucruri, lăsând multe lucruri utile pentru familie și copii, inclusiv și căruciorul de plimbare, care o salva în multe situații. Aceștia s-au refugiat în Moldova după prima săptămână de război, după ce a trăit cu frică, panică și plânsul copiilor la fiecare declanșare a sirenelor.

„Da, ei sunt destul de măricei, au 3 ani, dar este imposibil să te descurci cu ambii deodată, mai ales când este necesar să mergem undeva. Chiar și să traversăm strada, pentru mine este o adevărată provocare”, spune mama copiilor.

Astfel, asistenta socială din echipa Pidtrimka, Dina Zaharia, a discutat cazul cu toată echipa CNPAC, iar cu suportul finanțatorilor a fost procurat un cărucior pentru gemeni. Și pentru ca surpriza să fie și plăcută pentru copii, băieții au primit în dar doi ursuleți gemeni. Astfel, darurile au fost primite cu mare bucurie atât de mamă, cât și de copii.

Olga împreună cu copiii participă la activitățile PIDTRIMKA chiar din primele zile, după ce s-a refugiat în Moldova. Femeia menționează că specialiștii din cadrul echipei mobile au ajutat-o mult să facă față emoțiilor.

„Specialiștii PIDTRIMKA ne-au ajutat și ne ajută în continuare emoțional, sunt gata mereu să ne asculte, fac activități educative cu copiii noștri, ne oferă soluții la problemele cotidiene, discutăm subiecte care ne interesează, discutăm cum să facem față emoțiilor, cum să ne creștem copii cu dragoste și respect”, mai spune femeia.

Dina Zaharia lucrează de zece ani în calitate de asistentă socială în cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), iar acum este una dintre cele nouă asistente sociale, implicate în cadrul Serviciul Mobil de asistență psiho-socială PIDTRIMKA, și merge în centrele pentru refugiați, pentru a le oferi o mână de ajutor.

„Noi suntem puntea de legătură între serviciile sociale de care dispune statul și refugiații aflați în dificultate. Le oferim suport în rezolvarea necesităților cotidiene, fie că este vorba de servicii medicale, educație, or produse indispensabile. Totodată, intervenim în situații suspecte, or iminente de abuz, și le referim autorităților responsabile.”

De la începutul războiului, echipele PIDTRIMKA din toate cele trei zone din țară au oferit suport pentru 19 772 ucraineni, care s-au refugiat în țara noastră.

Serviciul mobil de asistență psihologică și socială în situații de criză umanitară PIDTRIMKA a fost creat ca răspuns la criza refugiaților ucraineni în Republica Moldova de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), cu suportul financiar al partenerilor ”Plan International” și ”War Child Holland”.