Expoziția „Children telling stories”, inaugurată la Cahul: 18 adolescenți refugiați din Ucraina, dar și din comunitate și-au expus trăirile în fotografie

46

18 lucrări fotografice ale adolescenților refugiați din Ucraina în orașul Cahul, precum și a celor din localitatea-gazdă au putut fi admirate în cadrul expoziției „Children telling stories”, ediția a II-a, inaugurată pe 11 iunie în incinta Palatului de Cultură „N. Botgros” din Cahul.

Fotografiile, realizate în cadrul proiectului cu același nume, au fost realizate timp de 24 de ore. Ulterior, particinpații, împreună cu Gheorghe Stoianov, facilitatorul proiectului, au selectat o poză ce urma să facă parte din expoziție și i-au oferit o descriere. 

Astfel, toate lucrările au exprimat atât emoțiile și trăirile participanților, cât și felul în care își văd ei integrarea în comunitatea-gazdă. 

Nikita, unul dintre participanți, a menționat că a fost o ocazie perfectă pentru a explora împrejurimile orașului Cahul și i-a îndemnat pe ceilalți adolescenți să iasă mai des din casă. „Să aveți parte de multă răbdare și stăruință, mai ales pentru că datorită acestor calități veți avea parte de succes. Dar, totodată, învățați să vă bucurați de prezent și să apreciați natura care vă înconjoară”, a mai adăugat Nikita.

Aflându-se la a doua ediție, proiectul continuă să fie un exemplu de conexiune între adolescenții refugiați și cei din comunitate, fiind o oportunitate suplimentară de interacțiune, integrare și creare de relații de prietenie. 

„Sunt recunoscătoare tuturor participanților pentru vocea lor, pentru viziunea lor asupra localității în care trăiesc, pentru lumea lor interioară exprimată prin fotografie”, a subliniat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, adăugând că proiectul este unul de suflet pentru organizație, întrucât demonstrează încă o dată impactul pozitiv al acestuia asupra adolescenților. 


 „Mulțumim adolescenților și adolescentelor care au luat parte în acest proiect, vă mulțumim pentru faptul că ne-ați permis să vedem o parte din viața voastră de zi cu zi, să vedem cum vă simțiți. Sperăm că veți continua să vă dezvoltați abilitățile obținute în cadrul acestei experiențe”, a adăugat Ana Kreminic, șefa programe PLAN International Moldova. 

Pentru implicarea și efortul lor, participanții au fost premiați cu un rucsac, termos, agendă personală, carnet, pix, materiale utile și informative despre platforma www.12plus.md, voucher de la Librarius, precum și cărți oferite de UNHCR. 
 
„Vreau să mulțumesc copiilor pentru curajul de a participa, de a se împărtăși cu emoțiile și trăirile lor, cu istoriile personale. Vreau să evidențiez faptul că fotografiile din acest an sunt mai pozitive în comparație cu cele de anul trecut, lucru ce vorbește despre integrarea copiilor refugiați în localitatea-gazdă”, a mai specificat și Carolina Sclifos, Asociat pe Protecția Copilului UNHCR Moldova. 

La evenimentul de inaugurare a fost prezent și primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, care a ținut să menționeze că atât autoritățile publice, cât și comunitatea este deschisă în a crea spații sigure pentru copiii refugiați și familiile acestora.


 
Inaugurarea expoziției a culminat cu un panel de întrebări-răspunsuri, moderată de Gheorghe Stoianov, facilitator în cadrul proiectului, care a motivat participanții să povestească detalii despre lucrările lor, despre lecțiile învățate în urma participării. 

„Acest exercițiu sper să vă fie de ajutor și în viitor, întrucât vă oferă oportunitatea de a dezvolta o gândire mai analitică, de a observa locul în care vă petreceți timpul, de a vă bucura de mici detalii, dar și de a vă argumenta punctul de vedere și de a vorbi în public”, a adăugat Gheorghe. 

Proiectul „Children Telling Stories”, implementat de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) cu suportul financiar al partenerului PLAN International în perioada mai-iunie 2024, a oferit tinerilor refugiați din Ucraina, stabiliți în Cahul, precum și tinerilor din comunitatea gazdă, o platformă de exprimare a trăirilor și experiențelor personale prin intermediul fotografiei. 

Proiectul este conceput ca o activitate simplă și scurtă care poate sprijini și implica copiii într-un mod creativ și responsabil. Cei patru pași de bază sunt: 

  1. Copiii primesc în folosință un aparat de fotografiat și sunt învățați cum să-l folosească. 
  2. Se stabilește un interval de timp în care copiii pot face fotografii la libera lor discreție. 
  3. Copiii aleg o singură imagine reprezentativă și explică alegerea făcută, cu propriile cuvinte. 
  4. Se organizează o expoziție cu pozele și istoriile însoțitoare, alese de copii. 

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului constă în promovarea integrării sociale și culturale a adolescenților refugiați în comunitatea lor gazdă, evidențiind modul în care aceștia văd și se conectează cu mediul înconjurător. 

La prima ediție a proiectului, care s-a desfășurat în perioada aprilie-mai 2023, au fost expuse 18 lucrări ale adolescenților refugiați din Ucraina. Poveștile emoționante surprinse prin fotografii au fost expuse, ulterior, și în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.