Lumea prin ochii copiilor: CNPAC a lansat o expoziție fotografică „Children Telling Stories”

97

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat ieri, 4 mai curent, expoziția fotografică „Children Telling Stories”, realizată în cadrul proiectului cu aceeași denumire, implementat în parteneriat cu Terre des Hommes Olanda și Plan International.

Expoziția prezintă 18 lucrări fotografice ale copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina, care prin fotografii au avut ocazia să împărtășească propriile trăiri, reprezentând etapa finală a unui proiect mai complex, care, în prima etapă a presupus informarea și instruirea copiilor despre fotografie ca mijloc de comunicare, urmat de activități individuale, timp de 24 ore, perioadă în care copiii au fost liberi să-și exprime trăirile și experiențele proprii prin fotografie, iar la final, selectarea uneia dintre poze pentru a fi reprezentată la expoziție, fiind însoțită de o istorie din spatele acesteia.  

În cuvântul său de salut, președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu a menționat că în ciuda evenimentelor tragice care au făcut ca copiii să ajungă în țara noastră, ei au transmis în aceste fotografii starea de bine legată de aflarea în Moldova și totodată, foarte multă recunoștință și mulțumire pentru suportul pe care l-au primit aici. Acest proiect este una dintre acțiunile realizate de CNPAC în suportul poporului ucrainean, iar cei 18 copii participanți la proiectul dat sunt doar o mică parte din cei peste 4000 de copii asistați de CNPAC pe parcursul ultimilor 15 luni. Misiunea centrului nostru este de a oferi copiilor siguranță, asta facem de 25 de ani. Stimate domnule ambasador, permiteți-mi, în numele CNPAC să vă transmit cele mai profunde sentimente de solidaritate cu poporul ucrainean”, a afirmat Daniela Sîmboteanu.

Echipa proiectului a pus accent pe sporirea sentimentului de bunăstare a copiilor, obținerea unei bune înțelegeri a lumii copiilor de către ei, dar și de către părinții/îngrijitorii acestora și nu în ultimul rând, contribuția la integrarea refugiaților în noul context social.

Simona Ružnić, expert în protecția copilului în situații de urgență, Terre des Hommes Olanda, care a asigurat consultanță în implementrea proiectului, a vorbit despre beneficiile acestui proiect asupra copiilor, care le-a oferit posibilitatea să se exprime liber și să împărtășească cu adulții sentimentele și trăirile lor, făcând posibilă o mai bună cpnexiune între copii și adulți. „Mulțumesc tuturor copiilor care au participat, pentru determinarea lor și motivația să vedem frumosul chiar și în cele mai dificile lucruri. Mulțumesc și echipei CNPAC nu doar pentru susținerea acestui proiect, ci și pentru sprijinul pe care îl oferă acestor copii deja de un an de zile”.

Lucrările expuse în cadrul expoziției surprind momente din viața copiilor și exprimă, de fapt, niște povești emoționante și pline de sinceritate.

Prezent la eveniment, E.S. Marko Şevcenko, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova a menționat în discursul său că expoziția este una plină de emoții.  „Am reușit să o admir câteva minute înainte de deschidere. Toate imaginile sunt diferite, prin emoțiile pe care le oferă, dar au în comun două idei: cea de ,,acasă” și apreciere față de Moldova. Fiecare istorie poartă un mesaj fie de mulțumire față de Moldova, fie despre dorul de casă. De asemenea, în fiecare poză se subînțelege ideea de război, în special, mi-a trezit atenția fotografia care prezintă un copac mare cu un cuib de păsari. Dar cel mai tare mi-a plăcut ce a fost scris. Potrivit autorului, această fotografie semnifică libertatea păsărilor, ele pot zbura și trăi cum își doresc și nu lasă pe nimeni străin să se apropie de casă. Niciun cuvânt despre război, dar, per ansamblu, fotografia este despre război și despre oameni”, a susținut E.S. Marko Şevcenko, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în RM.

„Children telling stories” urmează a fi expusă și în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la inițiativa ministrului Alexei Buzu, prezent la eveniment. „Rugămintea mea este ca această expoziție să o avem și la noi, la Minister, pentru ca atât oaspeții, cât și colegii mei de la minister să o vadă și să se inspire în fiecare zi din istoriile și imaginile acestor minunați copii. Copiii ucraineni sunt copiii noștri și avem datoria, ca pe lângă suport și protecție, să ajutăm acești minunați copii să-și recupereze copilăria. Împreună cu echipa mea vom face tot posibilul să vă susținem și să aveți acces la servicii de calitate și educație. Mulțumesc foarte mult prietenilor noștri de la CNPAC, colegilor de la Terres des Hommes Olanda și Plan International pentru suportul dvs, este unul foarte important și crucial”, a adăugat Alexei Buzu, ministru Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul a fost realizat ca un efort comun al CNPAC, Terre des Hommes Olanda și Plan International, pentru a implica copiii refugiați în activități creative și pentru a contribui la integrarea lor în noul context social, consolidând, astfel, coeziunea dintre refugiați și comunitățile gazdă.