46289 de beneficiari ai serviciului mobil PIDTRIMKA, în perioada martie 2022 – mai 2023

45

Din primele zile de război, echipa CNPAC a fost alături de  copiii refugiați din Ucraina,  le-a oferit sprijin și suport psiho-emoțional, prin intermediul Serviciului mobil PIDTRIMKA. 50 de psihologi, pedagogi, asistenți sociali, întruniți în cadrul serviciului, chiar în primele zile ale lunii martie 2022, au mers în zeci de centre unde și-au găsit găzduire refugiații, pentru a le oferi asistență.

În acest sens, Serviciul mobil PIDTRIMKA a oferit asistență pentru apxomativ 10000 beneficiari unici și 46289 beneficiari care au solicitat și primit asistență repetată. Echipele mobile Centru, Nord și Sud au fost prezente în118 locații în 29 de raioane ale țării, oferind asistență socială și suport psihologic nu doar copiilor, dar și adulților. Aproximativ 3310 femei și aproape 900 de bărbați au primit consiliere psihologică individuală, au participat la grupuri de suport psiho-emoțiomal. Părinții și îngrijitorii copiilor au învățat cum să educe copiii cu dragoste și respect, datorită programelor de parenting dezvoltate de CNPAC, iar copiii și adolescenții au beneficiat de programe educaționale: 12plus, Copii în siguranță și Drumul spre Casă care i-au ajutat să înțeleagă cum să depisteze și să raporteze cazurile suspecte de violență dar și cum se pot proteja de unele situații riscante.

La 16 luni distanță, de la începutul războiului, toți membrii echipei PIDTRIMKA s-au întrunit într-un atelier de lucru pentru a totaliza bunele practici pe perioada activității, experiența trăită și rezultatele obținute pe parcursul acestei perioade deloc ușoare. În cadrul activității a participat Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, Directorul de programe, Iulia Ghiorghieș, Coordonatoarea Echipelor mobile de asistență psiho-socială a refugiatilor PIDTRIMKA, Victoria Ioniță, coordonatorii echipelor mobile Centru, Nord și Sud și membrii acestora. 

Participanții s-au implicat în exerciții practice, activități de grup și creative, discutând despre rezultatele activităților în cadrul proiectului și aspecte practice privind protecția copiilor în contextul crizei umanitare și informarea publicului despre activităților PIDTRIMKA. 

Serviciul Mobil de asistență psihologică și socială în situații de criză umanitară „PIDTRIMKA”, a fost creat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), cu suportul financiar al partenerilor Plan International și War Child Holland.