700 de lucrători medicali, sensibilizați să intervină în cazurile suspecte de abuz

83

Aproximativ 700 de medici de familie, ginecologi, pediatri și asistenți medicali au fost informați și sensibilizați cu referire la problema abuzului sexual asupra copiilor. În perioada 23-25 februarie curent, lucrătorii medicali au învățat instrumente și modalități de identificare și raportare a acestor cazuri.  

Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Creșterea gradului de conștientizare cu privire la abuzul sexual și exploatarea sexuală a copiilor în rândul lucrătorilor medicali”, implementat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, cu suportul Oficiului Consiliului Europei în Moldova. Instruirile au fost facilitate de către experta în domeniul protecţiei copilului și președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, cercetătoarea științifică din cadrul Institutul Mamei și Copilului, Dorina Savoschin și președinta Societății de Pediatrie din Republica Moldova, Nineli Revenco.

„Ne-am propus în cadrul acestor seminare să aducem la cunoștință și să reiterăm importanța implementării de către lucrătorii medicali a Mecanismului intersectorial aprobat de guvern în 2014, dar și a procedurilor sectoriale care au fost aprobate prin ordinul nr. 445  din iunie 2015 al Ministerului Sănătății, care descrie algoritmul de acționare a lucrătorilor medicali în cazurile când aceștia suspectează un caz de abuz. Vom vorbi în mod special despre  fenomenul abuzului sexual față de copiii, un fenomen extrem de alarmant care în ultimii 5 ani este în creștere în Republica Moldova”, a menționat președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu. 

Despre importanța implicării lucrătorilor medicali a vorbit și șefa-adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Giulia Re, dar și șeful Oficiului, William Massolin, care a subliniat că „identificarea abuzurilor este cea mai importantă parte a drumului către recuperarea victimei și în acest context, doctorii au o obligație etică și profesională de a raporta cazurile suspecte”.

Unul dintre instrumentele metodologice utilizate în cadrul instruirilor a fost scurtmetrajul „Răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor”, realizat de CNPAC, în cadrul aceluiași proiect, care reprezintă un caz de abuz și modalitățile prin care se poate implica un lucrător medical.

Specialiștii, participanți la instruire, au punctat faptul că tema discutată este una foarte importantă și necesară, iar instrumentele prezentate le va facilita munca.

Un lucru foarte important pe care l-am aflat este modalitatea de a face un interviu de protecție cu copiii, care îmi trezesc suspiciuni că ar putea fi victimele unui abuz. A fost util să înțeleg cum trebuie adresate întrebări indirecte, astfel încât acel copil să se destăinuie, a menționat Ecaterina Timotin, medic la Centrul de Sănătate din Satul Geamăna, Anenii Noi. 

„Un seminar foarte util pentru domeniul meu de activitate. Eu fiind ginecolog de profesie, întâlnesc multe cazuri critice în care trebuie să știu cum să reacționez și ce pași trebuie să întreprind”, a menționat Maria Clipa, medic în cadrul Spitalului Raional din Șoldănești.

Potrivit ultimelor date prezentate de Procuratura Generală, în anul 2019 au fost înregistrate 396 cazuri de abuz sexual față de copii, cu 81,7% mai multe față de anul 2014. Totodată, conform Studiul privind violența împotriva copiilor și tinerilor (VACS, 2019), una din șapte fete (14,4%) și unul din douăzeci de băieți (5,3%) au fost supuși violenței sexuale până la vârsta de 18 ani.