CNPAC a prezentat modelul Serviciului social de asistență și reabilitare psiho-socială a copilului victimă a violenței

82

La data de 19 și 20  septembrie 2023, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a prezentat rezultatele pilotării unui serviciu social nou, destinat copiilor victime ale diverselor forme de violență. În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanții  societății civile, prestatorii de servicii publice și private în domeniul proteției sociale, organizațiilor internaționale și ai autorităților publice.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele Studiului privind evaluarea pilotarii serviciului, proiectul Regulamentului-cadru al serviciului de asistență și reabilitare a copiilor victime a violenței neglijării, exploatării și traficului, Standardele minime de calitate pentru acest tip de serviciu, precum și costificarea serviciului social.

Scopul Serviciului de  asistență și reabilitare psiho-socială a copilului victimă a violenței este de a oferi acestuia asistență specializată, care să asigure intervenția psiho-socială și reabilitare psihologică. Dezvoltarea acestui tip de serviciu este planificată în Programul Național pentru Protecția Copilului pe anii 2022 – 2026 și  Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia, la obiectivul specific 2.3.- crearea serviciilor specializate de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a  violenței.

Serviciul a fost pilotat pe platforma Centrului ,,Amicul”, instituit de CNPAC în anul 2003, iar în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023 a fost aplicată o metodologie nouă, care implică asistență specializată pe patru dimensiuni: intervenție psihologică în criză,  reabilitare psihologică a copilului, asistență psiho-socială a familiei și educație parentală.

Daniela Sîmboteanu, Președinta CNPAC, a menționat că cele patru tipuri de asistență care sunt oferite în cadrul serviciului, vin în sprijinul autorităților tutelare și a echipelor multidisciplinare la etapa de intervenție în soluționarea cazurilor de violență asupra copilului.

Vasile Cușca, Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prezent la eveniment, a  accentuat necesitatea unui serviciu specializat pentru copii victime. ,,Ministerul Muncii și Protecției Sociale a promovat și continuă să promoveze ideea de dezvoltare a serviciilor sociale pentru toate categoriile de beneficiari și în concordanță cu toate necesitățile pe care aceștia le au, în special, pentru copiii, care se află în situații de risc, copii victime a violenței. Reiterăm susținerea noastră ca instituție de resort pentru reglementarea acestor servicii’’, a menționat Vasile Cușca.

Raportul de evaluare a serviciului pilotat, realizat de experta independentă dna Nicoleta Greb, a constatat că Serviciul de asistență și reabilitare a copiilor victime a violenței prezintă un model complex de intervenții multimodale administrate la nivele diferite care asigură succesul în depășirea consecințelor violenței și contribuie la reintegrarea socială a copiilor.

Experta în finanțe publice, dna Eugenia Veveriță, a menționat că costificarea serviciului va permite planificarea resurselor financiare suficiente pentru crearea mai multor servicii sociale de acest tip, pentru a răspunde la nevoile tuturor copiilor care  necesită asistență specializată.

În anul 2022, conform Raportului statistic al BNS, au fost înregistrate 6118 cazuri de violență, neglijare, exploatare și trafic. În perioada de pilotare a serviciului de  asistență și reabilitare psiho-socială a copilului victimă a violenței au fost asistați 172 copii și familiile acestora.