Doar 4 din 10 părinți ai copiilor de 5-11 ani discută cu copiii despre riscurile abuzului sexual

22

width=600

Datele sondajului comparativ “Evaluarea atitudinilor părinților care au copii de 5-11 ani privind abuzul sexual” (2015/2018).

Abuzul sexual asupra copiilor rămâne a fi un subiect dificil de abordat într-o discuție părinte copil. Așa arată datele sondajului “Evaluarea atitudinilor părinților care au copii de 5-11 ani privind abuzul sexual”, efectuat în 2018 de către Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS la solicitarea CNPAC.

Studiul arată că în anul 2018 ponderea părinților care discută cu copiii lor despre riscurile abuzului sexual a înregistrat o descreștere de 5% comparativ cu 2015. Doar 38% dintre părinții chestionați declară că au discutat acest subiect cu copiii lor de 5-11 ani. Sarcina de a aborda acest subiect în 67% le revine mamelor, procentul fiind în creștere față de rezultatele din 2015. Clasamentul răspunsurilor este urmat de tați cu 12%, în timp ce 6% consideră că acest rol ar trebui să îl aibă în primul rând școala. Cu copii de până la 6 ani, părinții ar fi mai degrabă de acord să se discute prin intermediul grădiniței sau școlii. Aceste discuții ar trebui să vizeze oamenii care pot fi violenți, care pot abuza (46%), dreptul copiilor de a fi în siguranță și de a fi protejați (45%), experiențele bune și rele ale copilului în privința alegerilor neplăcute (30%), stabilirea limitelor (21%), numirea părților intime (17%), principiile de bază ale reproducerii umane (15%).

Studiul mai arată că majoritatea (62%) dintre părinții care au comunicat cu copiii au spus că discuția nu a fost una dificilă, cu 20% mai mulți decât în 2015. Totodată părinții se simt mai împuterniciți să inițieze o discuție la acest subiect cu copiii la vârste mai mici, comparativ cu 2015, un fapt îmbucurător.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului “Prevenirea abuzului și exploatării sexuale a copiilor din Europa Centrală și de Est”, implementat în parteneriat cu Empowering Children Foundation, cu suportul OAK Foundation.

Amintim că în perioada 2015-2016 CNPAC în parteneriat cu Ministerul Educației și Consiliul Europei, a desfășurat campania AICI NU SE PUNE MÂNA – o campanie de combatere a abuzului sexual asupra copiilor adresată părinților, educatorilor și îngrijitorilor de copii mici cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani, în cadrul căreia au fost oferite mai multe instrumente utile pentru facilitarea comunicării între adulți și copiii mici despre subiecte sensibile.

Aceste date susțin demersul continuării informării și dezvoltării competențelor părinților, prin organizarea unor programe de formare, dezvoltare și consolidare a abilităților și competențelor parentale ale părinților/reprezentanților legali/persoanelor în grija cărora se află copilul, activități prevăzute și în “Strategia intersectorială de dezvoltare a abilităților și competențelor parentale pentru anii 2016-2022”.  

Studiul integral 2018 poate fi descărcat aici…

Rezultatele studiului din 2018…

Studiul integral din 2015…

Rezultatele studiului 2015…