Polițistul a implementat MIC și l-a protejat pe Vlăduț

26

width=650

Vlăduț avea 6 ani. Copilul locuia cu mama, sora și bunica maternă. Mama muncea cu ziua, consuma alcool și își neglija copiii. După o perioadă, în familia lor a fost adăpostit un bărbat, rudă cu ei, care ajuta la treburile casnice. În timp ce mama avea alte preocupări, Vladuț rămânea în grija bărbatului. 

Badea nu-mi dă pace!

Ruda a fost adăpostită într-o odaie cu Vlăduț. După o perioadă, copilul s-a plâns mamei că „badea noaptea nu-mi dă pace” și că îi dă jos pijamaua. Mama a ignorat cele spune de copil, iar după o perioadă, abuzatorul s-a lăudat unui vecin, fiind în stare avansată de ebrietate, despre acțiunile cu carcater sexual pe care le realizează cu copilul.

A fost sesizată poliția

Vecinul, fiind îngrijorat de cele povestite de abuzator, a sesizat poliția. Poliția, împreună cu primarul localității, au constatat că nu au specialiști care să realizeze interviul de protecție-prima discuție cu copilul,  ținând cont de gravitatea abuzului și vârsta fragetă a copilului. Astfel, ei au solicitat realizarea interviului de protecție de către specialiștii Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). În cadrul acestui interviu, copilul a relatat despre acțiunile perverse săvârșite față de el.

Interviul de protecție este o primă discuție a specialistului cu copilul, în cadrul căruia specialistul își propune să afle care sunt nevoile imediate ale copilului, care este gradul de risc și care sunt persoanele lui de încredere. Pentru a stabili aceste lucruri copilului i se oferă posibilitatea să relateze în formă liberă despre situația de dificultate în care se află, dar și i se pun întrebări de concretizare, fără a intra în detalii despre abuzul suportat

Copilul nu a fost revictimizat

Polițistul care examina cazul, nu a discutat cu copilul, dar a luat declarații de la specialistul CNPAC, care a realizat interviul de protecție. În baza acestor declarații, a fost pornit procesul penal, iar copilul a fost audiat o singură dată, în condiții speciale, în conformitate cu art. 1101 al Codului de Procedură Penală. Astfel, copilul nu a fost revictimizat, iar informația acumulată în interviul de protecție, a fost suficientă atât pentru membrii echipei multidisciplinare, cât și pentru urmărirea penală.

Abuzatorul a fost pedepsit

Datorită intervenției profesioniste, conform Mecanismului Intersectorial de Colaborare (MIC), copilului i-a fost asigurat un mediu protector. Abuzatorul a fost înlăturat din această familie, cazul fiind la etapa de cercetare judecătorească. Mama a fost consultată și responsabilizată de specialiști. Acum, Vlăduț este elev în clasa I, la școala din sat, iar autoritățile locale îi monitorizează  situația.

Polițistul a implementat MIC și l-a protejat pe Vlăduț.

Implementează MIC în instituția ta și protejează copiii de violență!