Supervizare internaţională pentru psihologi în asistenţa cazurilor de abuz asupra copiilor

47

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) a desfăşurat, la data de 31 octombrie 2012, o sesiune de supervizare internaţională la tema: „Instrumente terapeutice şi aspecte importante în tratamentul copiilor şi adolescenţilor abuzaţi sexual”.

Sesiunea a fost susţinută de expertul internaţional – Bengt Soderstrom, psiholog în cadrul ambulatoriului clinic „Psihiatria Copilului şi a Adolescentului Vasa” din Stockholm, Suedia.

Scopul major al activităţii a fost familiarizarea psihologilor practicieni cu instrumente şi metode terapeutice în asistenţa cazurilor de abuz sexual asupra copiilor. La sesiunea de supervizare au participat circa 20 psihologi din cadrul Direcţiilor municipale pentru protecţia drepturilor copilului, psihologi din cadrul mai multor centre de plasament şi asistenţa copiilor în situaţii de criză, dar şi specialiştii CNPAC.

În cadrul evenimentului au fost discutate principiile şi aspectele importante ale tratamentului terapeutic pentru copiii şi adolescenţii traumatizaţi, efectele abuzului sexual asupra copiilor, mecanismul de bază a traumei şi recuperarea.

Materialul informativ de bază în cadrul instruirii a fost „Boxa cu Instrumente VASA”, manual elaborat de Bengt Soderstrom, tradus şi adaptat de CNPAC, care reprezintă o selecţie a instrumentelor utile folosite în asistenţa unui caz de abuz asupra copilului. De asemenea, a fost prezentată, în premieră pentru Republica Moldova, Cartea despre ce s-a întâmplat, care reprezintă un instrument metodologic pentru sesiunile cu copii mici supuşi abuzului sexual.

Participanţii au recunoscut necesitatea unei abordări profesioniste speciale în lucrul cu copii abuzaţi, apreciând importanţa desfăşurării acestui schimb de experienţă în domeniu, cât şi materialele primite.