Tristeţe sau depresie?

110

Mulţi tineri sunt trişti sau deprimaţi din când în când, atunci când au impresia că viaţa este oribilă şi nimeni nu-i înţelege. Este firesc să simtă aşa. Însă dacă gândurile şi sentimentele tale de tristeţe nu-ţi permit să te simţi fericit, să te bucuri de viaţă sau deseori eşti cuprins de gândul că viaţa nu merită trăită, atunci, cu siguranţă, ai nevoie să vorbeşti cu o persoană care te poate asculta, fără să te judece.

Vorbeşte despre sentimentele tale

Spune despre ceea ce simţi unui adult în care ai încredere.

Se poate întâmpla ca adultul să nu conştientizeze faptul că atât copiii, cât şi tinerii se supără şi se întristează, aşa ca şi ei. Prin urmare, îţi va fi mai dificil să te faci ascultat în asemenea situaţie, să-l faci pe adult să te ia în serios, atunci când eşti cu moralul la pământ.

Dacă nu găseşti înţelegere la adulţii din preajma ta, ne poţi scrie nouă pe Forum sau pe email la ajutauncopil@cnpac.org.md ca să vorbeşti cu specialiştii noştri (psihologi sau asistenţi sociali).

Ce este depresia?

Uneori, oamenii spun că „sunt în depresie” atunci când au o zi proastă. Poate şi tu spui asta, când nu te simţi chiar ok.

În realitate, depresia este cu mult mai mult decât atât. Depresia este, de fapt, o boală care poate afecta foarte serios viaţa unui om. De aceea este foarte important să fie diagnosticată la timp. Faptul dacă o persoană suferă sau nu de depresie poate fi stabilit doar de către medic.

Tinerii pot suferi de depresie la fel ca şi adulţii.

Ce poate provoca o depresie?

Depresia poate fi cauzată de mai multe lucruri, cum sunt:

  • intimidarea
  • abuzul sexual
  • abuzul fizic
  • decesul unei persoane dragi
  • probleme asociate consumului de droguri sau medicamente
  • stresul provocat de examene, etc.

Dacă cineva din familia ta a avut tulburări depresive, ai mai multe şanse să suferi de o depresie în anumite circumstanţe, cum ar fi cele enumerate mai sus. Dar acest lucru nu înseamnă că vei reacţiona neapărat cu o depresie; din contra, încearcă să nu-ţi faci griji dacă ai pe cineva în familie care se confruntă cu o depresie.

Uneori, depresia nu este cauzată de un motiv anume; ea nu este neapărat cauzată de ceva ce ţi s-a întâmplat sau ţi se întâmplă.

Care sunt simptomele depresiei?

Multe dintre semnele (simptomele) depresiei sunt asemănătoare cu cele ale tristeţii sau deprimării. Dacă aceste semne persistă un timp mai îndelungat sau devin mai severe, atunci e chiar cazul să vorbeşti cu cineva despre asta, să-i spui despre cum te simţi. Iată care sunt semnele care pot indica că suferi de o depresie:

  • ai stări frecvente de tristeţe sau nelinişte
  • lucrurile care îţi produceau plăcere în trecut nu te mai bucură
  • te simţi obosit, lipsit de puteri, chiar şi atunci când te-ai odihnit
  • îţi lipseşte pofta de mâncare sau, din contra, mănânci prea mult
  • ai probleme cu somnul
  • te simţi inutil
  • te simţi vinovat
  • ai frecvente schimbări de dispoziţie
  • simţi dureri care nu au nici o cauză evidentă, ai gânduri şi sentimente negative
  • nu doreşti să vezi alţi oameni sau să te întâlneşti cu alte persoane.

În cazul în care ai unul sau toate aceste simptome, trebuie să-i vorbeşti unei persoane de încredere, de dorit, un adult. Acesta poate fi şi unul dintre specialiştii Centrului ”Amicul”, care te va ajuta să găseşti susţinerea de care ai nevoie.

Ce să fac dacă sunt deprimat/ă?

Dacă ai impresia că eşti deprimat(ă), trebuie să te adresezi medicului cât mai curând posibil. Dacă te înspăimântă gândul de a merge singur(ă) la medic, roagă-l pe un prieten, un părinte sau orice altă persoană de încredere să te însoţească. Medicul tău te va ajuta să afli dacă te confrunți cu o depresie şi te va ajuta să stabilești tratamentul.

De asemenea, poţi cere ajutorul nostru atât pe Forum, cât şi prin email la ajutauncopil@cnpac.org.md sau telefon (022 758806; 756787). Noi te putem ajuta şi îţi stăm la dispoziţie, pentru a te asculta şi pentru a lua legătura cu alte organizaţii din regiunea ta care te pot susţine în momente dificile.

Sursa: www.childline.org.uk