Credem în puterea profesorilor de a aduce schimbare în viața copiilor – prin mișcare, empatie și activități care încurajează cooperarea, încrederea și reziliența. De aceea, CNPAC continuă să investească în formarea cadrelor didactice pentru a le oferi instrumente utile și practice în sprijinul sănătății emoționale a copiilor, în special în contextul taberelor de vară.
În perioada 17–18 mai 2025, la Liceul Teoretic „N. Tretiakov” din Comrat, 12 cadre didactice din Comrat, Cahul și Congaz au participat la o instruire axată pe aplicarea Programului de intervenție psihosocială bazat pe mișcare – o metodologie experiențială menită să creeze contexte sigure, previzibile și plăcute pentru copii.
Pe parcursul celor două zile, participanții, profesorii au fost ghidați pas cu pas în învățarea și aplicarea activităților structurate de mișcare. Programul propus este simplu ca structură, dar profund în impact: încălzire – activitate principală – relaxare. Acesta contribuie la:
stimularea cooperării între copii;
întărirea încrederii în sine;
reglarea emoțională prin exerciții de conectare și joacă;
crearea unui spațiu în care copiii pot explora emoții dificile într-un mod sigur și pozitiv.
Instruirea a fost una de tip experiențial – centrată pe activități practice, reflecții și jocuri, oferind un spațiu în care profesorii au testat, simțit și analizat fiecare exercițiu din perspectiva copilului și a facilitatorului.
„Mi-a plăcut modul de predare al facilitatorilor. Activitățile au fost bine structurate și foarte utile. Plec cu idei și tehnici pe care le voi folosi în tabără.”
„Mi-au plăcut variațiile de jocuri, metodele de interacționare cu copiii, care ne ajută și pe noi, ca pedagogi, să fim mai creativi și echilibrați emoțional.”
„Мне все понравилось. Тренера были открыты, объясняли и показывали все упражнения понятно. Поддерживали хороший вайб эти 2 дня.”
Prin acest program, profesorii învață nu doar „ce” să facă, ci și „cum” să creeze acea atmosferă esențială pentru ca un copil să se simtă în siguranță, ascultat și acceptat.
Acest eveniment a fost realizat de CNPAC în parteneriat cu Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC), cu sprijinul financiar din partea Norvegiei, în cadrul proiectului „Împreună pentru Educație: Sprijinirea Familiilor de Refugiați din Moldova”.