27 de psihologi, instruiți despre riscurile expunerii online a adolescenților

125

27 de psihologi din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică din țară, facilitatori ai programului de prevenire a abuzului și exploatării sexuale ”12 PLUS”, au participat la atelierul de formare ”Expunerea online”.

Noul modul tematic a fost dezvoltat de CNPAC în 2020, pentru a complementa programul ”12 PLUS” cu informații utile la o problemă extrem de actuală – riscurile asociate cu autogenerarea și răspândirea în spațiul virtual de către adolescenți a conținuturilor cu caracter sexual.

În cadrul atelierelor, care se desfășoară în perioada 13-14 mai, specialiștii au învățat despre modalități de generare a conținuturilor cu risc de către adolescenți, despre factorii personali, sociali și de mediu care favorizează expunerea online, precum și despre consecințele acestui comportament. De asemenea, facilitatorilor 12PLUS li s-a pus la dispoziție materiale metodologice: ghidul pentru livrarea modulului și două filme didactice, elaborate în 2020 cu suportul Ambasadei Țărilor de Jos.

”Ne dorim ca prin intermediul acestui modul să contribuim la practicarea de către adolescenți a unor comportamente responsabile online, iar în cazul adolescenților care au ajuns în situații de risc – aceștia să fie informați despre suportul care îl pot primi, unde pot apela aceștia în situații dificile”, a menționat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC.

Urmare a atelierelor de formare, psihologii vor avea competențele și resursele necesare pentru a livra toate cele 5 module ale Programului 12 PLUS, iar în perioada imediat următoare se vor antrena în organizarea sesiunilor “Expunerea online” pentru adolescenți.

„Este minunat că CNPAC vine cu ateliere și produse informaționale autentice, pliate la necesitățile locale, astfel încât aceste lecții învățate ne vor ajuta să ghidăm copiii cum să treacă peste această perioadă bulversantă când online-ul atât de mult a intrat în viețile tuturor, îi vom învăța reguli de siguranță în online, care sunt la fel de importante ca și regulile de siguranță în trafic”, a concluzionat Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

Atelierele de instruire sunt realizate de CNPAC în parteneriat cu Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea accesului adolescenților victime și potențiale victime ale tuturor formelor de abuz la servicii psihosociale de calitate în contextul pandemiei Covid 19”, cu suportul reprezentanței Cehe a organizației neguvernamentale ”People in Need” în Moldova.