Experienţa României în domeniul protecţiei copilului – apreciată şi promovată la forumul ONG. Childpact propune crearea unui mecanism regional de cooperare

20

ChildPact, Coaliţia regională pentru protecţia copilului din regiunea extinsă a Mării Negre, va găzdui o masă rotunda în data de 5 septembrie 2013, cu ocazia Forumului ONG de la Marea Neagra, ce se va desfăşura la Bucureşti.

Reprezentanţi guvernamentali şi ai societăţii civile vor discuta oportunităţile pe care le poate oferi crearea unui Mecanism de cooperare regională pentru protecţia copilului. Obiectivele propuse pentru acest mecanism de cooperare sunt: reducerea numărului de copii exploataţi prin muncă, reducerea numărului de copii instituţionalizaţi, scăderea efectelor negative pe care migraţia părinţilor o are asupra copiilor rămaşi acasă, creşterea numărului de copii cu dizabilităţi care sunt integraţi în şcoală şi societate. ChildPact avansează propunerea privind Mecanismul de cooperare regională ca urmare a Recomandaăii 127/2012 emisă de Adunarea Parlamentară a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră şi ca urmare a susţinerii publicului larg: 1000 de persoane au semnat petiţia ChildPact pentru crearea unui astfel de mecanism de cooperare.

În cadrul ChildPact credem că este foarte important să învăţăm unii de la alţii, ca să evităm să repetam greşeli şi să avansăm mai repede cu reformele în domeniu. De aceea, am analizat foarte atent această propunere, iar acum dorim să discutăm această idee cu reprezentanţi guvernamentali şi experţi regionali. Ideal, la finalul mesei rotunde vom stabili un plan de acţiune care să concretizeze eventualele angajamente ale parţilor interesate în vederea întăririi relaţiilor de cooperare regională’, declară Mirela Oprea, Secretar General al ChildPact.

Printre reprezentanţii guvernamentali care şi-au anunţat prezenţa se numără: doamna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova; Davit Hakobyan, Consilier al Ministrlui Muncii şi Afacerilor Sociale din Armenia; Vladimir Pesic, Ministru Adjunct, Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale, Farid Adilov, Exper protecţia copilului al Comitetului de State pentru Familie, Femei şi Copii din Azerbaijan; Petya Dimitrova, Expert în cadrul Agenţiei de Protecţia copilului din Bulgaria, Mamuka Muchavariani, Director Adjunct, Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Afacerilor Sociale din Georgia. De asemenea, printre participanţi se vor numără reprezentanţi ai coaliţiilor din domeniul protecţiei copilului; reprezentanţi ai diferitelor ambasade; experţi din zona Mării Negre.

Oaspeţii străini vor fi invitaţi să facă scurte prezentări ale progreselor înregistrate în domeniul protecţiei copilului în ţările de origine şi să îţi prezinte opiniile privind fezabilitatea propunerii ChildPact de creare a unui Mecanism de cooperare regională pentru protecţia copilului, ţinând cont de necesitatea de a întări relaţiile de cooperare regională în acest domeniu, menţionată în Recomandarea 127 / 2012 a PABSEC (Adunarea Parlamentară a Organizaţiei Cooperarii Economice la Marea Neagră).

Sursa info: http://www.stiri.com.ro