Cine sunt abuzatorii sexuali de copii?

731

Nu există o formulă unică pentru descrierea unui abuzator sexual sau a unui pedofil. Aceste persoane nu se deosebesc la exterior de alţi oameni, pot avea orice profesie şi pot proveni din orice pătură socială. De cele mai multe ori, abuzatorii au o imagine bună în societate. Pot abuza proprii copii sau pe cei din anturajul lor. La fel, pot stabili contacte în scop de abuz cu copii care le sunt absolut străini. 

Abuzatori sexuali în familie pot fi taţii, concubinii mamelor, fraţii, verişorii, buneii. Femeile, inclusiv, mamele, pot fi şi ele abuzatori sexuali de copii. Deseori, faptul că abuzatorul este o persoană din anturajul copilului îl face pe acesta să nu conştientizeze că experienţa pe care a trăit-o este, de fapt, un abuz. 

Persoanele care abuzează sexual copiii pot avea imaginea u nor oameni tandri, c ordiali şi atenţi. Astfel, ei stabilesc relaţii apropiate cu copiii şi îi abuzează, reușind să evite suspiciunile celor din jur sau demascarea. Este greu de crezut că cineva pe care îl cunoaştem sau chiar îl iubim, poate fi abuzator sexual de copii. Din păcate, însă, asemenea lucruri se întâmplă în realitate şi trebuie să ştim cum să protejăm copiii de astfel de pericole.

De ce unii oameni abuzează sexual copiii? 

Unii adulţi abuzează de copii deoarece au patologii sexuale, bazate pe senzaţia de atracţie fizică pentru copiii de vârstă pubertară. Aceste persoane sunt numite pedofili. Alţii pot abuza sexual copii, deşi nu sunt pedofili. Aceştia întreţin relaţii sexuale şi cu maturi. De multe ori, cei care întreţin contacte sexuale cu copiii au anumite defecte fizice, o imagine de sine negativă. Din această cauză le este frică să nu fie respinşi de potenţialii parteneri maturi. Abuzul poate avea loc şi în cazul în care persoana pierde controlul asupra propriului comportament – de exemplu, sub influenţa alcoolului. În unele cazuri, abuzatorii sexuali sunt persoane care, la rândul lor, au fost abuzate sexual în copilărie. Totuşi, majoritatea victimelor abuzului sexual în copilărie nu comit astfel de crime la maturitate. Unii oameni abuzează sexual copiii pentru a trăi senzaţia de putere şi control, care le lipseşte în relaţia cu persoanele de aceeaşi vârstă.

Cum acţionează abuzatorii sexuali?

De multe ori, abuzatorii depun eforturi colosale pentru a se apropia de copii şi a le câştiga încrederea. De asemenea, ei fac presiuni enorme asupra copiilor pentru a păstra în secret abuzul pe care l-au comis. Alegere a v ic timelor Abuzatorii pot alege numai fete sau numai băieţi, dar şi copii de ambele sexe; pot prefera copii de o anumită vârstă, dar pot prezenta pericol pentru toţi copiii. De regulă, ei identifică un anumit copil, se apropie treptat de acesta, acordându-i foarte multă atenţie, făcându-i cadouri sau surprize, pregătind, astfel, terenul pentru comiterea abuzului. În unele cazuri, copiii abuzaţi sunt trataţi foarte sever de către abuzatori, care îi prezintă celor din jur într-o lumină negativă. Astfel, abuzatorul diminuează credibilitatea copilului, aceasta fiind o măsură de siguranță în cazul în care abuzul va ieși la iveală.

  • Seducere a copiilor

Seducerea reprezintă stabilirea unei relaţii de încredere cu copilul, în scopul abuzului sexual al acestuia. Uneori, abuzul este anticipat de un proces îndelungat de pregătire. Abuzatorul îi poate acorda copilului o atenţie sporită, iar comportamentul, care iniţial creează o impresie de demonstrare a ataşamentului (de exemplu, îmbrăţişarea), poate degrada în atingeri cu caracter sexual. Unii adulți abuzează sexual copiii fără să-şi construiască vreo relaţie cu ei. 

  • Devine parte a familiei 

Uneori abuzatorul stabileşte o relaţie foarte apropiată, de prietenie sau chiar căsătorie, cu familia copilului. Se poate împrieteni cu părintele care nu face față problemelor legate de educația copilului. Familiile monoparentale sunt mai vulnerabile în acest sens. Făptaşul poate oferi sprijin, de exemplu, iniţiind o relaţie intimă cu părintele/tutorele copilului, susţinându-l financiar. El urmăreşte, astfel, să devină membru al familiei pentru a se stabili în casa în care locuieşte copilul. Treptat, acesta îşi construieşte o relaţie apropiată cu copilul pe care vrea să-l abuzeze sexual. 

  • Păstrare a secretului

În marea majoritate a cazurilor, abuzul sexual are loc în taină. Alţi membri maturi ai familiei – inclusiv, celălalt părinte, dacă abuzatorul este partenerul său – de obicei, nu bănuiesc că ceva nu este în regulă. În același timp, copilul se simte derutat, el nu ştie cui să comunice experienţa prin care trece şi cum să procedeze în continuare. Frica firească a copilului, sentimentul de ruşine sau de vină pentru ceea ce s-a întâmplat îl ajută pe abuzator să păstreze taina abuzului. De multe ori tăcerea este impusă prin ameninţări sau pedepse. Uneori, copilul este mituit pentru a păstra tăcerea. De asemenea, abuzatorul îl poate convinge că ceea ce se întâmplă este un lucru absolut normal sau îi poate forma copilului certitudinea că el este responsabil pentru abuzul sexual.

Cum ne putem da se ama că cineva vrea să abuzeze sexual un copil?

Nu există un răspuns univoc la această întrebare, dar părinţii trebuie să-i urmărească atent pe toţi cei care acordă o atenţie sporită copilului lor, de exemplu:

  • îi fac multe cadouri — jucării sau mici suvenire;
  • invită copilul în excursii şi vacanţe;
  • caută ocazii să rămână de unul singur cu copilul.

Persoanele cu care rămâne copilul trebuie să fie atent supravegheate. De asemenea, părintele are dreptul să se intereseze la administraţia grădiniţei sau a şcolii, în ce mod instituţia verifică personalul şi care sunt măsurile de asigurare a securităţii copiilor.