CNPAC anunță concurs de selectare a facilitatorilor locali pentru livrarea programului de educație parentală

1067

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii anunță concurs de selectare a facilitatorilor locali pentru livrarea programului de educație parentală  „CONECT- Adolescența pe înțelesul părinților”

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), cu suportul Reprezentanței UNICEF în Republica Moldova, implementează în municipiul Chișinău și rn. Sângerei proiectul “Parentalitate responsabilă pentru o adolescență sigură”.  

În cadrul proiectului se planifică livrarea programului de educație parentală

„CONECT- Adolescența pe înțelesul părinților” pentru circa 400 părinți și îngrijitori de adolescenți din mun. Chișinău și rn. Sîngerei. Instruirile cu părinții și îngrijitorii de adolescenți se vor desfășura în format online.

 Programul CONECT este un program de educație parentală, care se adresează părinților sau persoanelor care se ocupă de îngrijirea primară a preadolescenților și adolescenților de 10-19 ani. CONECT este un program structural care oferă posibilitatea de a valorifica experiența părinților și îngrijitorilor de adolescenți într-un cadru sigur și incitant. Acesta are drept scop dezvoltarea competențelor/comportamentelor părinților astfel încât aceștia să poată asigura adolescenților un context potrivit pentru a învăța cum să devină persoane responsabile, pentru a se defini pe sine, pentru a preveni multiple riscuri, etc.  

Programul CONECT cuprinde 15 sesiuni, care sunt livrate în cadrul a 5 module:

  • Sesiunea introductivă
  • Modulul 1. Comunicarea empatică;
  • Modulul 2. Consilierea vocațională;
  • Modulul 3. Educația pentru sănătate;
  • Modului 4. Participare în luarea deciziilor;
  • Modulul 5. Sprijinirea adolescenților în gestionarea situațiilor de bullying.

Instruirea facilitatorilor în livrarea programului CONECT, va începe pe 22 februarie 2021 și se va realiza în format online. Durata instruirii este de 40 ore ( 10 sesiuni a câte 4 ore) și va fi moderată de către co-autorii programului CONECT: Sorina Petrică, Daniela Sîmboteanu și Victoria Gonța.

Scopul instruirii este asumarea, de către facilitatorii locali, a angajamentului de a implementa programul CONECT pentru cel puțin două grupuri de părinți (15 -16 participanți în grup).   

Facilitatorii vor beneficia de mentorat pe parcursul organizării sesiunilor cu părinții/îngrijitorii de adolescenți, fiind remunerați pentru munca prestată.

Certificatele de facilitator al programului CONECT vor fi eliberate ca rezultat al parcurgerii instruirii pentru facilitatori și confirmarea livrării programului CONECT la două grupuri de părinți.

Persoanele interesate să participe la instruire trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • să activeze în calitate de psiholog/cadru didactic în carul unei scoli, a unui Serviciu de Asistență Psihopedagogică sau Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor din mun.  Chișinău sau raionul Sângerei;
  • să cunoască principiile și să posede abilități de instruire a adulților;
  • să obțină acordul scris al conducătorului instituției în care activează pentru a participa la programul complet de instruire (stagiul teoretic și activitățile practice);
  • să cunoască domeniul drepturilor copilului;
  • să cunoască limba română;
  • să posede abilități digitale de predare la distanță.

Costurile de participare la program (materialele de lucru, mapa participantului, Ghidul metodologic)  vor fi asigurate de către organizatori.

Dosarul de aplicare la stagiul de formare va conține:

  • CV-ul în format Europass;
  • Răspuns la Formularul de aplicare la stagiu https://bit.ly/3rlbH5p
  • Declarație pe propria răspundere privind faptul că nu a fost condamnat în trecut pentru un comportament incompatibil cu prestarea serviciilor pentru copii, precum și că nu a fost supus(ă) unor măsuri de investigație pentru acțiuni criminale sau încălcare a conduitei, care să pună în primejdie integritatea fizică sau psihică a copiilor.

Model Declarație https://bit.ly/2MxxOH7

Procesul de recrutare

Depunerea dosarelor se va face prin email la adresa nserbeniuc@cnpac.md cu specificarea “Stagiul de formare program CONECT” până pe 11.02.2021. Persoana de contact, Svetlana Moisa (+373) 79 880 221.

Doar persoanele selectate (26 la număr) vor fi contactate pentru a fi invitate la instruire.