CNPAC la 25 de ani – o forță care promovează toleranța zero față de violență asupra copiilor

366

Astăzi Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) marchează 25 de ani de la fondare. CNPAC a fost înregistrat la Ministerul Justiției la data de 26 ianuarie 1998, devenind prima organizație neguvernamentală din Republica Moldova, care s-a angajat în protejarea drepturilor copiilor supuși violenței.

Urarea de “La mulți ani” pe care ne-o spunem astăzi are o semnificație și o încărcătură aparte. Fiecare dintre noi, parte a echipei CNPAC, retrăim momentele prin care am făcut ca organizația să prindă rădăcini, fie prin eforturi individuale fie în echipă.

25 de ani este o frumoasă vârstă a maturității care presupune păstrarea obiectivității și a spiritului lucid în angajamentul nostru de a oferi un mediu protector pentru toţi copiii din Republica Moldova.

Pe parcursul acestor ani de activitate am contribuit la schimbarea în bine a vieții miilor de copii de la noi din țară, participând activ la promovarea celor mai relevante politici în domeniul protecției copilului de violență și dezvoltarea serviciilor de prevenire și asistență a copiilor în situații de risc și victime ale violenței.

Tinerii visători care au creat, în vremuri deloc ușoare, această organizație au reușit să pună bazele unor servicii sociale prietenoase pentru copiii din Republica Moldova. Ei au fost cei care s-au ambiționat și au luptat continuu pentru a diminua incidența și consecințele violenței față de copii prin activități de prevenire, pledoarie, dezvoltare de capacități și servicii specializate. În acest fel s-a ajuns la această aniversare. În spate, sunt ore de muncă, zile întregi de studii și progres, speranțe, fericire, reușite, eșecuri, timp dedicat activităților sociale, dar mai ales multe fapte bune.

Prin activitatea sa, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), a reușit să sensibilizeze sute de oameni și să ajute mii de copii prin efortul de a preveni abuzul asupra acestora. Am devenit o forță care promovează toleranța zero față de violența sub orice formă.

Din păcate însă, abuzul şi neglijarea copiilor continuă să fie o problemă de încălcare gravă a drepturilor copiilor, iar atenţia şi eforturile CNPAC vor continua să se îndrepte cu aceeași preocupare și în continuare pentru asigurarea dreptului copilului de a fi protejat, auzită și ajutat. În acest an aniversar ne propunem o activitate și mai promițătoare, cu o perioadă de evolutie, semnificativă, noi strategii și obiective.

Împreună vom oferi copiilor din țara noastră șansa de a se bucura de o copilărie frumoasă și în siguranță. Să nu uităm: copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor.