CNPAC a lansat două programe de instruire la distanță în domeniul justiției prietenoase a copilului victimă/martor al infracțiunilor (eLearning)

113

Ieri,  12 aprilie curent, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat două programe de instruire electronică, integrate pe platforma de instruire e-learning a  INJ: „Justiție prietenoasă copilului victimă/martor al infracțiunilor – răspunsul multidisciplinar la violența împotriva copiilor”destinat judecătorilor, procurorilor și avocaților și „ Programul de formare a intervievatorilor în domeniul audierii copilului victimă/martor al infracțiunii”, adresat intervievatorilor în cazurile penale cu copiii victime și martori ai infracțiunilor.  Ambele cursuri au fost elaborate în cadrul unui proiect UNICEF, implementat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Institutul Național de Justiție și Ministerul Justiției.   

Dezvoltarea programelor electronice de instruire pentru profesioniștii din sectorul justiției a fost salutată și apreciată de către reprezentanta de țară a UNICEF Moldova, Maha Damaj, directoarea interimară a Institutul Național al Justiției (INJ), Ecaterina Popa, Lilia Rusu reprezentanta Ministerului Justiției, Tatiana Ciaglic, membră CSM, Mariana Gornea, reprezentanta Procuraturii Generale și directorul executiv al CNAJGS, Lilian Darii.

În cuvântul său de salut, reprezentanta Ministerului Justiției a specificat că consolidarea mecanismului de protecție a drepturilor copilului este o acțiune necesară și importantă, exprimându-și convingerea că aceste cursuri vor fi valorificate de un număr cât mai mare de beneficiari.

Toate și orice intervenție care sprijină copiii în sectorul justiției sunt esențiale, a declarat Maha Damaj, Reprezentantul UNICEF în Moldova. În fiecare an, peste 1000 de copii sunt înregistrați ca victime ale infracțiunilor, adică mai mult de 2 copii în fiecare zi. Toți profesioniștii din diferite sectoare trebuie să lucreze împreună pentru a asigura un răspuns cuprinzător și bine coordonat cu privire la situația copilului. UNICEF își menține angajamentul de a sprijini această prioritate.

Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu a specificat importanța integrării în programul de instruire oferit de INJ a subiectelor ce țin de justiția prietenoasă copiilor victime/martori ai infracțiunilor, în contextul creării în Republica Moldova a centrelor regionale de asistență integrată a copiilor victime. „Profesioniștii din sectorul justiției, dincolo de pregătirea lor profesională de bază, trebuie continuu să-și actualizeze competențele și să-și racordeze activitatea în conformitate cu angajamentele statului asumate în domeniul protecției copilului.”, a adăugat Daniela Sîmboteanu.

În cadrul evenimentului, au fost prezenți mai mulți procurori, judecători, avocați care s-au înscris la cursul „Justiție prietenoasă copilului victimă/martor a infracțiunilor – răspunsul multidisciplinar la violența împotriva copiilor” care urmează să-l parcurgă până la sfârșitul lunii mai. Tot în cadrul evenimentului au fost prezenți absolvenții cursului „Programul de formare a intervievatorilor în domeniul audierii copilului victimă/martor al infracțiunii”, cărora le-au fost înmânate certificate pentru parcurgerea cu succes a programului.

Participanții la eveniment au menționat că subiectele abordate în cadrul cursurilor lansate sunt binevenite în contextul ultimilor modificări procesual penale, conform cărora a fost extinsă vârsta copiilor care urmează să fie audiați în condiții speciale privind infracțiunile cu caracter sexual, traficul de persoane/copii sau violența în familie, până la 18 ani.

Programul „Justiție prietenoasă copilului victimă/martor al infracțiunilor – răspunsul multidisciplinar la violența împotriva copiilor” este divizat în 8 module de eLearning. Acestea echivalează cu 24 de ore academice și pot fi parcurse de către cursanți în mod individual, într-o perioadă de timp prestabilită de către INJ.  Pentru a fi admiși la certificarea cursului, persoanele vizate urmează să parcurgă toate cele 8 module și să susțină un test final.

„Programul de formare a intervievatorilor în domeniul audierii copilului victimă/martor al infracțiunii” este destinat pregătirii intervievatorilor în calitate de specialiști pentru facilitarea procesului de audiere a copilului victimă și martor al infracțiunilor în conformitate cu prevederile articolului 110/1 Cod Procedură Penală. Programul este unul hibrid, două module fiind dezvoltate în format electronic, iar altele trei presupun instruirea față în față. Toate cele cinci module echivalează cu 120 ore academice și implică sesiuni de mentorat și supervizare, inclusiv un stagiu de practică.