CNPAC propune crearea, la nivel național, a unui serviciu specializat de asistență psiho-socială pentru copiii victime ale diferitor tipuri de abuz

4762

În Republica Moldova este nevoie de crearea unui sistem național de asistență specializată psiho-socială pentru copiii victime ale diferitor forme de abuz. Această necesitate relevă din incidența violenței în viața copiilor din Republica Moldova. Statul nu are un asemenea serviciu, iar serviciile care există sunt create prin eforturi segmentate ale societății civile.

Acestea sunt principalele concluzii ale Clubului de Presă organizat, luni, 19 septembrie, de Centrul Național pentru Prevenirea Abuzului față de Copii.

În cadrul clubului, la care au fost prezenți jurnaliști de la diferite instituții mass media, CNPAC a prezentat proiectul-pilot al primului serviciu specializat pentru copiii victime ale violenței, care a fost implementat în acest an în cadrul Centrului Amicul. Copiii din municipiul Chișinău, afectați de abuz sexual, de violență fizică și psihologică în familie și în afara familiei, copiii afectați de bullying și violență școlară sau de alienare parentală au primit consiliere psihologică. Pe lângă aceasta, s-a oferit consiliere și suport și părinților sau îngrijitorilor acestora.

„În absența unor servicii calitative de asistență psihologică, copii victime ale violenței pot avea parte de consecințe grave, severe, pe termen lung, de ordin psihologic, social și medical. Pe de altă parte, atât timp cât părinții și îngrijitorii acestor copii nu vor fi vizați de aceleași servicii, copiii se vor confrunta cu situația de a reveni în medii toxice și chiar periculoase. Astfel, este nevoie ca autoritățile locale să poată crea și bugeta aceste servicii, în baza unor standarde racordate la cele mai bune practici internaționale”, le-a spus jurnaliștilor președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu.  

Managera centrului Amicul, Diana Țeberneac a precizat că în acest serviciu copiii erau aduși fie de reprezentanți ai autorităților locali, fie de reprezentanți ai școlilor sau ai comunității, iar în unele cazuri părinții au fost cei care au cerut sprijin. Cei mai mulți dintre beneficiarii proiectului-pilot au fost copiiii victime ale abuzului psihologic (51%), ale violenței sexuale (22%), și ale violenței fizice (20%).

Specialiștii, care au lucrat individual cu fiecare copil și cu părinții acestuia, au fost instruiți să ofere consiliere de către profesioniști din Marea Britanie.

Prezent la eveniment, Igor Chișcă, șeful Direcției Politici de Protecție a Copilului și Familiilor cu Copii, Ministerul Muncii și Protecție Sociale, a declarată că într-adevăr există o carență în oferirea serviciilor de asistență psiho-socială copiilor victime ale abuzurilor și că cea mai mare problemă este lipsa specialiștilor calificați și instruiți să lucreze anume cu acest segment de copii. Igor Chișcă a mai spus că extinderea acestui proiect-pilot este unul dintre angajamentele pe care MMPS și-l asumă pentru următorii ani.

Serviciul de asistență psihosocială pentru copiii victime a violenței, neglijării, exploatării și traficului este pilotat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul financiar al Fundației ERIKS Development și al Uniunii Europene. 

Clubul de presă s-a desfășurat  în cadrul proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de organizația People in Need Moldova.