Comitetul ONU vine cu recomandări în vederea protecției copiilor de violență

19

width=600O dată cu ratificarea Convenției ONU pentru drepturile copilului, Republica Moldova și-a asumat obligația de aplicare a Convenției și raportare, o dată la 5 ani, despre cum sunt respectate drepturile copilului în țara noastră, iar Comitetul face recomandări pentru îmbunătățirea aplicării Convenției. Astfel, urmare a celei de a IV-a și a V-a raportare perioadică, în septembrie 2017, Comitetul și-a actualizat recomandările pentru țara noastră.

În cadrul Observațiilor finale din 2017, Comitetul a accentuat necesitatea alocării resurselor financiare suficiente pentru acțiunile statului de implementare a Convenției, elaborarea unui document unic de politici care să cuprindă toate ariile Convenției, cât și crearea unui sistem centralizat de colectare a datelor despre copii.

La capitolul protecției copilului de violență, Comitetul a recomandat Republicii Moldova să asigure raportarea tuturor cazurilor de abuz și neglijare față de copii,  să elimine practicile de aplicare a pedepselor corporale față de copii și să aplice prevederile legii nr. 45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie.

În acest context, Comitetul recomandă consolidarea implementării Mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului, precum și creșterea numărului de servicii pentru copiii victime ale abuzului și neglijării, inclusiv abuzul sexual și exploatare sexuală.

În ceea ce privește exploatarea sexuală, s-a recomandat dezvoltarea programelor și politicilor de prevenire, recuperare și reintegrare socială a copiilor victime ale abuzului sexual și exploatării sexuale, cât și dezvoltarea abilităților specialiștor care lucrează cu acești copii.

La fel, Comitetul, îndeamnă Republica Moldova să adopte și să aplice un sistem de justiție pentru toți copiii sub vârsta de 18 ani și să consolideze capacitățile specialiștilor care lucrează cu acești copii. În același context, Comitetul reiterează necesitatea adoptării unui regulament privind organizarea și funcționarea serviciului specializat pentru copiii victime și martori ai infracțiunilor.

Menționăm că Recomandările comitetului ONU confirmă domeniile prioritare urmărite și de către Strategia pentru protecția drepturilor copilului, pune accent pe importanța naționalizării Obiectivelor de dezvoltare durabilă și racordarea politicilor statului în domeniul protecției copilului la aceste obiective.