Condiții mai prietenoase pentru audierea copiilor victime și martori ai violenței

16

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, la 18 iulie a.c., în lectură finală, modificările art. 1101 al Codului de Procedură Penală.

Noile modificări care prevăd audierea copiilor în vârstă de până la 14 ani victime/martori în cauzele penale privind infracţiuni cu caracter sexual, privind traficul de copii sau violenţa în familie, în spaţii special amenajate, dotate cu mijloace de înregistrare audio/video, prin intermediul unui intervievator, vor limita numărul de audieri la care poate fi supus copilul victimă, iar termenul de examinare a acestor cauze va fi restrâns.

Conform Codului de Procedură Penală, copiii victime și martori vor fi audiați prin intermediul unui specialist special instruit, care trebuie să aibă studii de bază în domeniul dreptului sau al psihologiei. Această persoană este singura care va contacta direct cu copilul și va intermedia audierea realizată prin intermediul mijloacelor audio şi video. Modificările stipulează expres că citirea și reproducerea declarațiilor, înregistrării audio/video a audierii vor înlocui audierea în persoană a copilului în instanța de judecată.

Comparativ cu prevederile anterioare ale articolului art. 1101 CPP, modificările aprobate recent presupun excluderea abuzatorului (bănuitului, învinuitului) din spaţiul special amenajat, acesta fiind informat despre declarațiile date de copil în termen de trei zile în virtutea asigurării acestuia de a a-i adresa copilului întrebări. Dacă bănuitul sau apărătorul acestuia va dori să adreseze întrebări copilului, în baza unei cereri motivate se va organiza audierea suplimentară a copilului, în condiţiile articolului 1101 CPP.

Modificările date s-au făcut în scopul prevenirii revictimizării copiilor și asigurării unui mediu protector pentru copiii victime/martori ai violenței și traficului, în cazul participării acestora în cadrul procedurilor legale și este rezultatul activității Grupului de lucru inter-instituţional pentru realizarea Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, din care face parte Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.

Cercetarea “Copiii victime ale infracţiunilor şi procedurile legale: cazul Republicii Moldova”, realizată în 2013 de CNPAC și SOCIOPOLIS a reliefat necesitatea perfectării Codului de Procedură Penală, astfel încât să fie asigurate procedurile prietenoase copilului atât la etapa de urmărire penală, cât şi în instanţa de judecată.