Copiii victime ale abuzului sever au nevoie de servicii de asistenţă specializată

34

width=600Anual, Republica Moldova înregistrează peste 3000 de copii victime ale abuzului sever. Doar o parte din aceşti copii au avut de beneficiat de servicii de asistenţă specializată şi au avut parte de o justiţie prietenoasă.

În acest context, organizaţiile din reţeaua ECPAC( Centrul Internaţional „La Strada”, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Asociaţia Copil, Comunitate, Familie şi Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova) au elaborat şi pilotat Programul de Reabilitare şi Reintegrare a copiilor supuşi exploatării sexuale (PRR).

În cadrul evenimentului de prezentare a PRR, Daniela Sîmboteanu, preşedinte CNPAC, a menţionat că programul este o resursă care vine să contribuie la dezvoltarea competenţelor specialiştilor care lucrează cu copiii victime ale abuzului, în special a abuzului sexual şi a exploatării sexual-comerciale. Programul vine să ofere mai multe instrumente de lucru în contextul implementării mecanismului intersectorial de cooperare în domeniul identificării, evaluării, referirii şi monitorizării copiilor victime. De exempu, se regăsesc informaţii şi răspunsuri la întrebările cum se poate interveni psihologul în criză, în special atunci când se aplică măsuril urgente de protecţie a copilului, cum trebuie să se desfăşoare interviul de protecţie cu copilul, fiind un prim contact al copilului cu sistemul, dar şi despre cum trebuie să fie evitată revictimizarea copilului prin asigurarea accesului acestuia la audierea în condiţii speciale, a adăugat Daniela Sîmboteanu.

Mesajul vociferat de experţii prezenţi la prezentarea programului a fost crearea serviciilor specializate pentru asistenţa copiilor abuzaţi iar un prim pas în realizarea acestui serviciu este elaborarea unui cadru legal care să permită crearea acestor servicii.

În susţinerea acestei idei, Tatiana Buianina, psiholog în cadrul Centrului „La Strada”, a menţionat că în rezultatul unei analize a cazurilor asistate, din momentul abuzului, pînă în momentul identificării copilului în situaţia exploatativă, trec în medie 428 de zile, perioadă în care copiii singuri sau sub influenţa abuzatorilor, normalizează comportamentul sexualizat. Într-un final, 1/3 din copiii abuzaţi care nu au fost asistaţi, ajutaţi să-şi depăşească trauma, vor fi abuzivi cu proprii lor copii, conform recentelor cercetări.

Menţionăm că prezentarea Programul de Reabilitare şi Reintegrare a copiilor supuşi exploatării sexuale a avut loc la data de 24 mai 2016. La eveniment au participat Vice-ministra Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Viorica Dumbrăveanu, organizaţiile din cadrul ECPAT, organizaţii şi centre de profil.