Unul din cinci copii, la nivel european, devine victimă a unei forme de violență sexuală înainte de a împlini vârsta de 18 ani. În Republica Moldova lucrurile sunt la fel de îngrijorătoare, una din șapte fete și unul din 20 de băieți au fost supuși violenței sexuale până la vârsta de 18 ani (VACS, 2019)

Cifrele însă ar putea fi mult mai mari, deoarece multe cazuri rămân nedescoperite. Deseori,  agresorii fac parte din „cercul de încredere al copilului”, fiind chiar membrii familiei sau persoane apropiate. Doar în 2020 au fost înregistrate 212 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, dintre care în 69 cazuri aceștia au fost abuzați în familie de către părinți biologici – 16, concubini – 14, alte rude – 39.  

Astfel, blocați în case, din cauza pandemiei, copiii victime au și mai puține șanse să ceară sau să caute ajutor.  O categorie de specialiști care ar putea să vină în ajutor în asemenea situații ar fi lucrătorii medicali, care ar trebui să fie vigilenți la fiecare semn care ar indica un eventual abuz. 

„Abuzul sexual asupra copilului este greu de identificat, în special în situația în care copilului îi este frică și rușine să vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat. Fiecare specialist care intră în contact cu copilul ar trebui să cunoască caracteristicile și indicatorii specifici ai abuzului și să acționeze corespunzător. În special, lucrătorii medicali ar trebui să fie atenți și să nu ignore semnele care indică sau care ar putea dezvălui un potențial abuz. Ei ar trebuie să conștientizeze că de acțiunile lor depinde sănătatea și starea psiho-emoțională a unui copil”, accentuează Carolina Bagrin, coordonatoare a programului justiție prietenoasă copilului, CNPAC.  

Pe această cale, încurajăm toți lucrătorii medicali, care intră în contact cu copiii, să fie sensibili la cazurile suspecte de abuz, să le raporteze autorităților competente și să vină cu mesaje clare, precum:

  • Dacă ai suferit un abuz de orice formă, inclusiv sexual să știi că nu este vina ta. Nu trebuie să suferi în tăcere. 
  • Există oameni care te pot ajuta. Spune cuiva în care ai încredere sau sună la Telefonul Copilului – 116 111.
  • Nu trebuie să-ți fie frică, ai dreptul la protecție. 

În acest context, CNPAC vă invită să vizionați un filmul realizat cu susținerea financiară a Council of Europe, care vine să sensibilizeze lucrătorii medicali referitor la identificarea abuzului sexual asupra copiilor – „Răspunusl sistemului medical la cazurile de abuz  sexual asupra copiilor”