Dezvoltarea rezilienței adolescenților față de abuz și exploatare sexuală

25

width=700

Atât abuzul asupra adolescenților, cât și consecințele unui eventual abuz pot fi semnificativ diminuate prin dezvoltarea rezilienței față de situații potențial periculoase. În acest context am creat pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani programul 12 PLUS.

Din mai 2017, peste 1800 de adolescenți din întreaga țară au parcurs activitățile programului, care se bazează pe istorii inspirate din viața ado­lescenților. Istoriile le găsiți pe situl 12plus.md.

Temele propuse pentru ate­lierele cu adolescenții – dovada iubirii (sexualizarea), sextingul, sponsoringul și traficul de copii, abordează tipurile de relații sexuale riscante din perspectiva motivației adolescenților și a mecanismelor de constrânge­re/manipulare utilizate pentru atragerea tinerilor în relații exploatative. De aseme­nea, sunt abordate procesele decizionale și consecințe­le acestor relații. Conținuturile informaționale despre relațiile exploatative au fost concepute astfel încât să ofere tinerilor posibilitatea de a lua decizii responsa­bile într-un mediu sigur, clar structurat și ghidat de către formator.

Adolescenții sunt însoțiți pe parcursul atelierelor de psihologii Serviciilor de Asistență Psihopedagogică și Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, instruiți de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii. Datorită parteneriatelor cu Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică și Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor Neovita în anul 2017 au fost formați 114 psihologi.

Programul 12 PLUS urmează să ajungă cât mai aproape de adolescenți prin implementarea acestuia în fiecare instituție de învățământ din țară.

Această activitatea este organizată în parteneriat cu Empowering Children Foundation în cadrul Proiectului „Prevenirea abuzului și exploatării sexuale a copiilor din Europa Centrală și de Est”, cu suportul financiar al OAK Foundation.

width=700width=700