Masă rotundă: validarea Procedurilor Operaționale Standardizate pentru protecția Copilului în cadrul CPTR-urilor

28

Masă Rotundă: validarea Procedurilor Operaționale Standardizate pentru protecția Copilului în cadrul CPTR-urilor

Astăzi, 15 decembrie, curent, Centrul Național de Prevenire a Abuzului faţă de Copii a prezentat în cadrul unei  mese rotunde Procedurile Operaționale Standardizate pentru protecția Copilului în cadrul  Centrelor de Plasament Temporare pentru Refugiați (CPTR), co-create împreună cu implicarea reprezentanților a peste 35 de Centre de Plasament Temporar al Refugiaților, reprezentanților Autorităților Publice Locale, Direcțiilor de Asistență Socială din raionale din întreaga țară, pe parcursul a 9 ateliere organizate pe Platforma de dialog a instituțiilor rezidențiale instituită de CNPAC, în perioada august – decembrie 2023. 

Evenimentul a reunit la o discuție eficientă reprezentați ai ministerelor de resort, ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecție a familiei, ai organizațiilor societății civile, asistenți sociali, administratori și lucrători ai CPTR-urilor. La întâlnire au fost prezenți: Daniela Sîmboteanu, Președinta CNPAC, Andrew Painter, Ofițer superior de protecție în cadrul UNHCR Moldova, Jana Costachi, Secretară de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Carolina Bagrin, Managera Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime ale infracțiunilor, consultantă națională CNPAC.

Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu a menționat: ,,Pentru a monitoriza și a răspunde nevoilor de protecție a copiilor, ne-am propus să conlucrăm în vederea îmbunătățirii practicilor și a capacităților de monitorizare și răspuns la problemele legate de protecția copiilor în cadrul CPTR-urilor, implicând absolut toți angajații acestor centre. De asemenea, ne-am propus să identificăm acele probleme cu care se confruntă reprezentații CPTR-urilor în domeniul protecției  copilului, să elaborăm participativ  Procedurile Operaționale Standardizate pentru CPTR-uri și să consolidăm capacitățile cestora în domeniul protecției copilului. În acest sens, au fost organizate 8 mese rotunde, în centru, sud și nord, pentru a discuta despre aceste probleme și soluționarea lor”.

În cuvântul său de salut, Andrew Painter, Ofițer superior de protecție în cadrul UNHCR Moldova, a mulțumit CNPAC pentru efortul depus în consolidarea răspunsului de protecție a copiilor împotriva abuzului și exploatării, accentuând importanța acestor resurse pentru reprezentanții CPTR-urilor. ,,Este imperativ ca lucrătorii din prima linie să aibă resursele și capacitatea de care au nevoie pentru a oferi protecție copiilor,  să se asigure că nevoile lor sunt identificate și sunt oferite soluții.  Avem responsabilitate comună în acest sens.

Secretara de Stat a MAI, Jana Costachi, a vorbit în cadrul evenimentului despre misiunea autoritățile din țara noastră de a proteja acești copii și a le oferi un mediu sigur, specificând importanța acționării prompte în calitate de factori de decizie și gestionarea eficientă a oricăror situații de criză.

Prezentarea Procedurilor Operaționale Standardizate pentru Protecția Copilului a fost făcută de către managera Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime ale infracțiunilor, consultantă națională CNPAC, Carolina Bagrin.

În urma discuțiilor desfășurate în cadrul Panelului de validare a SOP-urilor participanții au venit cu un feedback asupra acestui document complex, înaintând totodată sugestii și recomandări de îmbunătățire a acestuia, angajându-se, în continuare, să sprijine inițiativele de protecție a copilului și creare a unui cadru mai sigur pentru copii.

Procedurilor Operaționale Standardizate pentru protecția copilului, au fost elaborate în contextul Acordului de colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul proiectului Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație pentru o integrare socială sigură, cu suportul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Moldova