Peste 50 de profesionişti vor deveni formatori în domeniul protecţiei copilului împotriva violenţei

32

width=600Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) a desfăşurat în perioada 30 martie-1 aprilie şi 6-8 aprilie 2016, primul modul din Programul formare de formatori în domeniul protecției copilului împotriva violenței.

Primul modul a oferit participanţilor informaţii despre particularităţile de dezvoltare ale copiilor, nevoile şi drepturile speciale ale acestora. Astfel, 54 de profesioniști cu atribuții în protecția copilului de la nivel local (mun. Chișinău și mun. Bălți, raioanele Criuleni, Cimișlia, Căușeni, Orhei, Leova, Hîncești, Strășeni) din domeniul protecției sociale, sănătate, educație, ordine publică au studiat, timp de 3 zile, profilul copilului şi adultului din perspectiva drepturilor copilului, sistemul de drepturi ale copilului raportat la obligaţiile adultului,nevoile universal recunoscute ale copilului, fenomenul violenţei faţă de copii în Republica Moldova, tipurile de abuz faţă de copii iar spre final şi procesul de monitorizare a copiilor în situaţii de risc.

Formatorii programului, Iosif Moldovanu şi Oxana Şevcenco, traineri în domeniul drepturilor copilului, din cadrul CIDDC şi CNPAC, au organizat, pentru cursanţi, mai multe activităţi practice, simulări, lucru în grup şi exerciţii care să faciliteze procesul de înţelegere şi aplicare a informaţiilor oferite în cadrul programului de instruire.   Toate aceste informaţii, vor ajuta participanţii să dobîndească abilităţi de formatori în domeniul protecţiei copilului.

Prin urmare, la finele stagiului de formare, participanţii au învăţat:

  • Să explice particularităţile de dezvoltare ale copiilor, nevoile şi drepturile speciale ale acestora;
  • Să disemineze în rândul specialiştilor informaţia despre tipul, indicatorii şi consecinţele abuzului;
  • Să integreze abordarea bazată pe drepturi în programele de formare a profesioniştilor de la nivel local cu atribuţii în protecţia copilului; 

 

Ce spun participanţii despre acest modul de instruire?

Daniela Buzatu, specialist, secţia siguranţă copii, IGP: Fiind angajat al poliţiei, specializat în lucru cu copiii, activitatea respectivă are un rol foarte important pentru a-mi dezvolta noi capacităţi în lucru cu copiii, dar şi pentru a-mi consolida competenţele în domeniul protecţiei copilului. Personal, am descoperit că domeniul protecţiei copilului este un mecanism amplu, îmbinat de cunoştinţe, aptitudini şi practici care urmează a fi orientate exclusiv pro-copil.

Lilia Poclit, coordonator antiviolenţă, Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport, rl. Leova: Programul de instruire îmi este foarte util pentru că am multe scăpări, lacune, în domeniul dat. Anume aici şi acum, prin schimbul de opinii, găsesc răspuns la multe întrebări.

Ludmila Capcelea, şef a Centrului de Sănătate Publică, Cimişlia: este un curs foarte important, în activitatea profesională am multe tangenţe cu subiectele discutate şi situaţiile în care luarea deciziei îmi aparţine. În cadrul acestui modul am învăţat aspecte noi de a prezenta subiecte sensibile şi mi-am perfecţionat, îmbunătăţit, această abilitate.

 

Ce urmează după primul modul?

La finele primului modul, participanţii s-au grupat în echipe conform localităţii/raionului de unde vin şi au elaborat un plan, în baza căruia vor desfăşura activităţi de instruire pentru profesioniştii de la nivel local. Ulterior, participanţii vor urma alte două module din cadrul programului unde vor face cunoştinţă cu mecanismul intersectorial de colaborare şi procedurile sectoriale de lucru cu copiii.

Menţionăm că acest program se desfăşoară cu susţinerea  UNICEF în Republica Moldova.

 

Mai multe fotografii de la eveniment, pot fi accesate AICI