Practicile bune de examinare în procedură penală a cazurilor de violenţă asupra copiilor din Bălţi şi Orhei au fost evaluate în vederea replicării acestora la scară națională

16

width=600Două regiuni din R.Moldova, Orhei și Bălți, au implementat, pe durata unui an, Modelul de justiție prietenos copilului victimă/ martor al infracțiunilor cu caracter sexual, privind traficul de copii sau violența în familie, care nu a împlinit vârsta de 14 ani.

Acesta prevede un mecanism care clarifică rolul specialiştilor la fiecare etapă a procesului penal, punând accent inclusiv pe cooperarea sistemului de justiţie cu instituţiile sociale abilitate cu protecţia copilului. Astfel, copiii victime ale abuzului sexual, violenței în familie și traficului de copii  au fost asistați multidisciplinar de profesionişti special instruiţi în domeniu, iar investigarea cazurilor înregistrate s-a realizat în termeni prompţi, copiii fiind audiaţi conform standardelor internaţionale.

În acest context, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a organizat o întîlnire cu cele două echipe locale, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele implementării Modelului, succesele înregistrate, importanța colaborării între serviciile de protecţie a copilului şi instituţiile de drept,  dar și obstacolele în acest proces.

Un subiect aparte a constituit importanţa profesionalismului intervievatorului, iar în acest context, Diana Ţeberneac, juristă în cadrul CNPAC a declarat că în cazul copiilor, în particular în cazul copiilor victime/martori ai infracțiunilor, nu este admis experimentul, iar practica demonstrează că recurgerea la specialiști neinstruiți conduce la realizarea necalitativă a audierii și repetarea acesteia, deaceea este necesară reglementarea statutului intervievatorului.

La eveniment a fost prezent și Viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, care a precizat importanța acestui model de lucru în asigurarea unei justiții prietenoase copilului și replicarea lui la nivel național. În acelaşi context, Grigore Moga, Şef Direcţia Generală Urmărire Penală, MAI, Mariana Gornea, Şef-adjunct al Secţiei Minori şi Protecţia Drepturilor Omului, Procuratura Generală şi Vera Toma, Membru al Consiliului Superior al Magistraturii au vorbit despre importanţa şi angajamentele instituţionale privind extinderea bunelor practici la scară națională.

În acelaşi context, Sergiu Rusanovschi, reprezentant al UNICEF Moldova, a asigurat partenerii implicați în implementarea Modelulului de justiție prietenos copilului victimă/ martor al infracțiunilor de sprijinul instituției pe care o reprezintă, îndemnând continuarea colaborării intersectoriale.

Pentru a capacita, în continuare, profesioniștii din domeniul protecției copilului față de violență, CNPAC a prezentat mai multe instrumente informative, capabile să dezvolte și îmbunătățească cunoștințele și practicile specialiștilor.

Moment special în cadrul evenimentului a fost lansarea documentarului „Justiţia prietenoasă copilului victimă/ martor a violenţei în întrebări şi răspunsuri”. Materialul prezintă cum trebuie să fie asigurată o justiţie prietenoasă pentru un copil victimă, astfel încât să fie înfăptuit actul justiţiei, iar copilul să nu fie revictimizat.

Evenimentul a fost desfăşurat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii în cadrul proiectului „Intervievarea structurată a copiilor victime şi martori din R.Moldova”, implementat cu suportul UNICEF.