Programul CONECT mai aproape de părinții și îngrijitorii de adolescenți din Sîngerei și Chișinău

132

24 de psihologi școlari din 20 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău și raionul Sîngerei au fost instruiți între 2 martie și 6 aprilie să devină facilitatori în cadrul Programului de educație parentală CONECT – Adolescența pe înțelesul părinților.

Specialiștii și-au dezvoltat competențele în lucru cu părinții de adolescenți, în baza curriculei și Ghidului de implementare a programului CONECT, și au învățat cum să faciliteze online ateliere pentru părinți. Facilitatorii s-au arătat entuziasmați de Stagiul de formare, menționând că „acest curs le-a îmbogățit competențele profesionale și pe baza lui vor organiza sesiuni calitative pentru părinți”.

Din 7 aprilie, psihologii au început să livreze programul CONECT pentru părinții și îngrijitorii adolescenților din municipiul Chișinău și raionul Sîngerei. Părinții vor participa la un program complex, compus din 15 sesiuni, unde vor exersa competențe utile în comunicarea empatică cu adolescenții, rezolvarea de probleme, stabilirea regulilor și consecințelor în diverse situații tipice din comunicarea cu adolescenții la așa subiecte precum consilierea vocațională, educație pentru sănătate, participarea în luarea deciziilor și sprijinirea adolescenților în gestionarea bullying-ului.

„Programul CONECT este destinat părinților și reprezentanților legali în grija cărora se află adolescentul, cu scopul de a-i sprijini pe aceștia în creșterea și educația lor, în conștientizarea rolurilor pe care le au și, de asemenea, de a le dezvolta și îmbunătăți competențele parentale”, a menționat Daniela Sîmboteanu, psiholog, coautor și formator CONECT.

„Prin acest program pas cu pas vom arata părinților și adolescenților că perioada adolescenței poate fi și una frumoasă și cu mai puține provocări”, a spus Victoria Gonța, psiholog, coautor și formator CONECT.

Dacă sunteți părinte de adolescent și vreți să vă înscrieți la Programul CONECT, puteți să vă adresați la psihologul școlar din cadrul instituției de învățământ pe care o frecventează adolescentul Dvs. La program pot participata părinți și îngrijitori de adolescenți din municipiul Chișinău și rn. Sîngerei. Aici găsiți lista instituțiilor de învățământ, unde vă puteți înscrie pentru participarea la programul CONECT.

CONECT- Adolescența pe înțelesul părinților este un program de educație parentală adresat părinților de adolescenți, care este realizat de CNPAC în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării, dar și cu Direcțiile Educație din Chișinău și Sîngerei. Programul este implementat în cadrul proiectului „Parentalitate responsabilă pentru o adolescență sigură”, cu suportul UNICEF Moldova. Activitatea contribuie la realizarea Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale și se înscrie în prevederile Foii de parcurs al MECC, pentru 2021-2023, „Să asigurăm un mediu protector pentru copii”, aprobate în ianuarie 2021.

Imprimare