Termeni de referință pentru selectarea unui consultant/e pentru elaborarea proiectului Regulamentului cadru de activitate al serviciului de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței și a standardelor minime de calitate

23

Context
Centrul Național pentru Prevenirea Abuzului Copilului (CNPAC) este o organizație nonprofit din Republica Moldova, cu 25 ani experiență, care promovează drepturile copiilor de a fi protejați împotriva oricărei forme de violență prin activități de prevenire, pledoarie, dezvoltare de capacități și servicii specializate.

Prevenirea și combaterea violenței față de copii rămâne o problemă stringentă pentru Republica Moldova: circa doi din cinci copii au fost supuși vreunui tip de violență; una din șapte fete și unul din douăzeci de băieți au fost supuși violenței sexuale până la vârsta de 18 ani; violența fizică a fost cel mai des întâlnit tip de violență survenit în copilărie, afectând una din cinci fete și unul din trei băieți, iar semenii au fost cei mai frecvenți abuzatori în cazul violenței fizice în copilărie. Una din nouă fete și unul din unsprezece băieți până la vârsta de 18 ani au fost supuși violenței emoționale din partea unui părinte, a unui îngrijitor adult sau a unei rude adulte; un sfert dintre fete și aproape jumătate dintre băieți au aprobat normele și convingerile tradiționale despre gen, practicile sexuale și violența partenerului intim; una din nouă fete și unul din douăzeci de băieți au avut vreodată gânduri de suicid, iar circa jumătate din numărul fetelor care avuseseră vreodată asemenea gânduri au încercat să se sinucidă.

Identificarea precoce și raportarea cazurilor de violență, precum și solicitările de asistență continuă rămâne provocare pentru autorități la toate nivelurile și pentru victime. Victimele nu solicită întotdeauna asistență: multe victime ale violenței sexuale n-au spus nimănui despre experiența lor; deși trei din cinci fete și doi din cinci băieți știau unde să se adreseze după ajutor, foarte puțini au solicitat și au primit servicii de sprijin.

CNPAC a dezvoltat și promovat  două servicii specializate pentru asistența copiilor victime a  violenței, fiind susținător al celor mai inovative practici de asistență multidisciplinară a copiilor victime, bazându-se pe o vastă experiență în calitate de prestator al serviciilor specializate pentru copiii victime: Centrul de asistență psihosocială a copilului și familiei „Amicul”, în Chișinău, începând cu 2003 si Centrul regional Nord de asistență integrată a copiilor victime a infracțiunilor (de tip Barnahus), în Bălți, începând cu 2022. Mai multe aici:  https://www.cnpac.md/ro/analiza-practicii-asistentei-multidisciplinare-copiilor-victime-ale-infractiunilor-cadrul-centrului-de-asistenta-psihosociala-amicul-cnpac-2014-2020/

La 1 iunie 2022 Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul Național pentru Protecția Copilului pe anii 2022 – 2026 și  Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Printre cele trei obiective generale care stabilesc prioritățile de dezvoltare a sistemului de protecție a copilului se regăsește obiectivul general 2: Adulții și copiii manifestă toleranță zero față de orice formă de violență împotriva copiilor, iar obiectivul specific 2.3. prevede expres crearea serviciilor specializate de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a  violenței. În programul național se propune până în 2026 să fie funcționale 15 servicii de asistență psihosocială pentru copii  la nivelul autorităților administrației publice locale de nivelul al doilea.

Începând cu 2022 CNPAC  a inițiat pilotarea serviciului specializat de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței, pe platforma Centrului de asistență psihosocială a copilului și familiei „Amicul”. Serviciul pilotat se focusează pe următoarele direcții de intervenție: 

  1. Realizarea asistenței și reabilitării psihologice a copiilor, inclusiv intervenției  în situațiile de criză, pentru diminuarea consecințelor violenței, neglijării, exploatării și traficului, îmbunătățirii stării psihoemoționale a acestuia și a capacității optime de funcționare în plan individual și social;
  2. Oferirea asistenței psihologice copiilor potențiale victime, părinților și persoanelor în grija cărora se află aceștia în vederea prevenirii violenței, neglijării, exploatării și traficului;
  3. Asigurarea accesului părinților și persoanelor în grija cărora se află copiii la asistență psihosocială și activități de educație parentală.

Rezultatele pilotării vor servi pentru elaborarea cadrului regulatoriu și celui metodologic în procesul de design și promovare a serviciului specializat de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței.

Activitatea de elaborare a proiectului Regulamentului cadru de activitate al serviciului de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței și a standardelor minime de calitate este realizată în cadrul proiectului „Promovarea îngrijirii copilului în mediul familial prin dezvoltarea de politici/pilotarea de noi servicii”, implementat de CNPAC cu suportul Catholic Relief Services, Changing The Way We Care, în perioada februarie – septembrie 2023.

  1. Obiectiv

Obiectivul activității este contractarea unui consultant care va elabora proiectului Regulamentului cadru de activitate al serviciului de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței și a standardelor minime de calitate.  

  1. Sarcinile și responsabilitățile consultatului/tei

Activitatea presupune realizarea următoarei sarcini: elaborarea proiectului Regulamentului cadru de activitate al serviciului de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței și a standardelor minime de calitate. 

Responsabilități:

În vederea elaborării proiectului Regulamentului cadru de activitate al serviciului de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței și a standardelor minime de calitate, consultantul/a contractat/ă va ține cont de următoarele responsabilități:

  1. Implicare – se va implica activ la realizarea sarcinii stabilite în termenii de referință.
  2. Coordonare – va coordona toate aspectele conceptuale cu echipa Centrului ”Amicul”.
  3. Acuratețe – va depune toată diligența pentru acuratețea textelor elaborate.
  4. Respectarea termenilor – va respecta termenii de realizare a sarcinilor stabilite în termenii de referință și de prezentare a livrabilelor finale.
    • Studii superioare în domeniul științelor sociale, juridice sau alte domenii relevante;
    • Experienţă în elaborarea documentelor similare;
    • Cunoaşterea domeniului protecţiei copilului în Republica Moldova;
    • Respectarea strictă a termenelor limită;
    • Deprinderi bune de lucru la computer.Aranjamente instituționale, termeni de realizare a sarcinilor și produse finale

      Tipul contractului: Prestări servicii

      Durata prestării serviciilor: iunie-august 2023
      Produse finale: conform tabelului:

      Nr.

      Sarcini

      Livrabile

      Zile de lucru

      Termen limită

      1

      Elaborarea proiectului Regulamentului cadru de activitate al serviciului de asistență și reabilitare psihosocială a copiilor victime a violenței și a standardelor minime de calitate

      Draft

      12 zile

      31.07.2023

      2

      Consultarea conținuturilor cu echipa centrului  și ajustarea acestora în baza recomandărilor

      Proces de consultare

      Versiune finală prezentată

      2 zile

      10.08.2023

      15.08.2023

      3

      Participarea în cadrul unui eveniment public în care va fi prezentat proiectul Regulamentului cadru și a standardelor minime de calitate

      Participare

      1 zile

      30.09.2023

       

       

       

      15     zile

       

      Cerințe față de candidat:  

    Experiență profesională:

    Experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul asistenței  copiilor și/sau a asistenței victimelor violențe și în elaborarea documentelor scrise în domeniul menționat.

    Abilități:

    • abilități analitice excelente, capacitate de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte vizate de activitatea respectivă;
    • abilități excelente de scriere, structurat, inteligibil și concis, fără a pierde din esența mesajului (Ofertantul va depune, ca parte a ofertei sale, dovezi documentare ce atestă acest fapt);

    Dosarul candidatului va include: 

      • CV-ul candidatului/ei care demonstrează calificările, competențele și  experiența relevantă consultanței; 
    • Scrisoare de intenție în care se va descrie relevanța experienței candidatului pentru realizarea sarcinilor descrise în ToR;
      • Oferta financiară (valuta: MDL);
      • Manuscrise /articole scrise ale candidatului/ei;
      • Declarația pe propria răspundere că nu a fost condamnat/ă în trecut pentru un comportament incompatibil cu prestarea serviciilor pentru copii, precum și că nu a fost supus/ă unor măsuri de investigație pentru acțiuni criminale sau încălcare a conduitei, care să pună în primejdie integritatea fizică sau psihică a copiilor.

    Criterii de evaluare ale dosarelor depuse:

    • Studiile absolvite – 10 pct.;
    • Experiența anterioară- 20 pct.;
    • Nivelul de expertiză – 30 pct.;
    • Calitatea și relevanța ofertei tehnice – 30 pct.;
    • Oferta financiară – 10 pct.

    Total: 100 puncte.

    Modalitatea de depunere a dosarului: 

    Dosarul va fi depus prin e-mail la adresa concurs@cnpac.md sau la sediul Centrului ”Amicul” – mun. Chișinău, str. Calea Ieșilor 61/2, cu mențiunea „Aplicare – consultant Regulament”.

    Evaluarea dosarelor se va realiza în 2 etape: 

    • la prima etapă, dosarele vor fi analizate sub aspectul corespunderii candidaților cu cerințele enunțate mai sus;
    • cea de-a doua etapă va consta în intervievarea candidaților pre-selectați. Vor fi contactați doar candidații preselectați pentru interviu.

    Dosarele depuse peste termen vor fi respinse. Doar candidatul  selectat va fi notificat.

    Termen limită de depunere a dosarelor: 30 iunie 2023, ora 18:00. 

    Informații adiționale pot fi solicitate la adresa office@cnpac.md sau la nr. 079880211.  

    Notă: CNPAC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.