„Am trecut printr-un divorț foarte urât”. Istoria *Elenei, mamă a trei copii care a beneficiat de serviciile gratuite ale Centrului AMICUL

45

„Am trecut printr-un divorț foarte urât” – așa începe discuția cu *Elena, mamă a trei copii – de 11, 5 și 2 ani. De mai bine de 8 luni, femeia beneficiază de serviciile gratuite oferite de Centrul de asistență și reabilitare psihosocială a copilului și familiei AMICUL. 

Mai întâi, a venit cu băiatul de 11 ani, pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste divorțul părinților, apoi, a avut și ea nevoie de consiliere pentru a putea gestiona manipulările fostului soț. 

„Cel mai mult mi-a plăcut cum s-a simțit băiatul mai mare aici. El s-a deschis, a început să se exprime într-un mod care m-a șocat. Copiii mai mici, la fel, adoră să vină la doamna Valentina”, adaugă *Elena. 

De curând, *Elena a participat la programul de educație parentală creat de CNPAC – „Reguli și disciplină pentru cei mici”. 

„Văd schimbarea în mine. Am început să mă joc mai mult cu copiii, mai calitativ, facem mai multe activități împreună. Ce e frumos este că psihologii nu-ți spun exact ce trebuie să faci, ci te învață într-un mod în care ajungi singură să realizezi multe lucruri, să faci schimbările necesare”, adaugă *Elena. 

Deși nu i-a fost ușor să depășească stereotipurile existente în societate, femeia consideră că bunăstarea emoțională, atât a ei, cât și a copiilor, este mult mai importantă. 

„Mulți consideră că dacă un copil ajunge la psiholog, atunci ceva nu e în regulă cu el. Și eu am simțit această rușine de a recunoaște că lucrez și eu cu un psiholog, și că și copilul mai mare este ajutat să treacă peste divorț. Cu timpul, am reușit să depășesc acest disconfort, iar prietenele mele au observat schimbarea și acum, când ne vedem, mă întreabă ce am mai aflat nou”, spune zâmbind *Elena. 

Mamele care ajung la Centrul Amicul sunt, de cele mai multe ori, victime ale violenței domestice. Aici, ele beneficiază de reabilitare psihologică, asistență psihosocială, dar și de programe de educație parentală, precum cel la care a participat *Elena. 

„Mamele au rămas mulțumite. Chiar și cele care la început sunt mai sceptice ajung să ofere un feedback pozitiv. Aici ele creează o comunitate, se susțin reciproc, își măresc stima de sine și ajung să se simtă mai în siguranță”, relatează Valentina Oanța, psihologă la Centrul AMICUL. 

Menționăm că beneficiarii serviciilor oferite de Centrul Amicul sunt copiii victime ale violenței, neglijării, exploatării, traficului și bullyingului, precum și copiii care sunt victime sau martori ai infracțiunilor și contravențiilor. De asemenea, sunt asistați copiii în situație de risc de violență, precum și părinții, membrii familiei și îngrijitorii acestora. 

Activitățile de asistență specializată pentru copiii victime ale violenței au fost realizate în primele șase luni ale anului 2024 cu suportul financiar al ERIKS Development Partner. ERIKS nu împărtășește neapărat opiniile și interpretările exprimate. Responsabilitatea pentru conținut revine în întregime autorului. 

Vezi și: Serviciile specializate ale Centrului Amicul, tot mai solicitate: 118 copii victime ale violenței, asistați în primele 6 luni ale anului 2024