Un prim curs de instruire a intervievatorilor în cauzele copiilor victime/martori ai infracțiunilor desfășurat la Chișinău

36

width=600Procurorii, ofițerii de urmărire penală și psihologii din raioanele Orhei, Rezina, Sângerei și mun. Bălți implicați în procedura de audiere a copiilor victime/martori ai violenței domestice, infracțiunilor sexuale și trafic de ființe umane vor beneficia de un curs de formare de circa 120 ore în domeniul audierii copiilor în condiții speciale, moderat de experți internaţionali din cadrul Centrului pentru Dezvoltare Socială Dl.Bert Groen (Olanda) şi Dl. Nigel King (Marea Britanie). Primul modul de formare este organizat în perioada 25-28 mai la Chișinău, în incinta Institutului Național al Justiției.

Implicarea profesioniștilor special instruiți în asistența copiilor care intră în contact cu justiția este un angajament asumat de R. Moldova prin ratificarea Convenției Europene pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzurilor sexuale”, a menționat Dl. Eugen Rusu, reprezentant al Institutului Național al Justiției, gazda evenimentului.

„Suntem prezenţi astăzi la un eveniment care se încadrează organic în şirul de activităţi orientate să asigure o justiţie prietenoasă copiilor. Datele statistice indică un număr în continuă creştere a infracţiunilor comise în privinţa copiilor. Rămâne mare numărul infracţiunilor cu caracter sexual, trafic de copii, violenţă în privinţa copiilor. Şi asta având în vedere caracterul latent al acestor infracţiuni, deci în realitate poate fi mult mai mare. Această situaţie impune un răspuns adecvat din partea statului şi societăţii în vederea prevenirii şi combaterii atentatelor criminale în privinţa copiilor. Imperativul zilei este de a asigura implementarea corespunzătoare a legislaţiei adoptate, iar factorul uman este primordial în acest sens” a declarat Dl Iurie Perevoznic, Şef al Secţiei Minori şi Drepturile Omului, Procuratura Generală.

În acelaşi context, Frauke de Kort, Şefa Programului Protecția Copilului UNICEF Moldova a menționat că prin aplicarea procedurilor prietenoase copilului are de câștigat nu doar copilul, dar și sistemul de justiţie în ansamblu.

Evenimentul se înscrie în planul Grupului de lucru inter – instituţional pentru realizarea acţiunilor din domeniul justiţiei juvenile prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016, coordonat de Ministerul Justiției şi face parte din activităţile proiectului “Intervievarea structurată a copiilor victime și martori din Moldova”implementat în perioada anilor 2014-2016 de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Socială MOVISIE, Ministerul de Justiţie, susținut de Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova și Fundația OAK. Proiectul menţionat are scopul de a promova bunele practici, contribuind astfel la aplicarea unor standarde de calitate înaltă în abordarea cazurilor penale în care sunt implicaţi copii în calitate de victime sau martori ai violenţei, abuzului și exploatării.

Toţi actorii din domeniul legal trebuie să aibă o viziune clară şi comună asupra procesului de investigare a cazurilor în care sunt implicaţi copiii victime şi/sau martori.