CNPAC anunță selectarea a 8 facilitatori locali din raionul Ungheni

199

CNPAC anunță selectarea a 8 facilitatori locali din raionul Ungheni în domeniul dezvoltării și implementării/ revizuirii participative a Politicii de protecție a copilului (PPC) în instituțiile de învățământ.

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) implementează proiectul „Creșterea rezilienței comunitare în abordarea violenței copiilor”, care se desfășoară în raioanele Ungheni și Cahul, în cadrul proiectului „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” (Proiectul EVA), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

În cadrul proiectului se planifică oferirea asistenței pentru 21 școli din r. Cahul și Ungheni în dezvoltarea și implementare Politicilor de Protecție a Copilului. În acest scop vor fi subcontractați 15 facilitatori locali din ambele raioane.

Politica de protecție a copilului este un act intern al instituției de învățământ (grădiniță, gimnaziu, liceu sau școală profesională/ colegiu), care reglementează cum instituția asigură dreptul copilului la siguranță, sprijin și intervenție în situațiile când sănătatea și viața copilului sunt puse în pericol. Politica de protecție a copilului este elaborată, iar apoi revizuită/actualizată anual și aprobată de Consiliul de Administrare al instituției de învățământ.

În perioada martie-aprilie, CNPAC în colaborare cu Direcția Educație Ungheni, va livra pentru 8 facilitatori locali Stagiul de formare a formatorilor.

Scopul stagiului de formare este să familiarizeze facilitatorii locali cu cadrul legal și metodologic în elaborarea și implementarea participativă a PPC, precum și să dezvolte competențele facilitatorilor de a oferi asistență tehnică și mentorat instituțiilor de învățământ beneficiare ale proiectului. Stagiul de formare conține 7 sesiuni de instruire și 3 de supervizare.

Instruirea facilitatorilor locali va începe pe data de 23 martie 2021 și se va realiza în format online, cu o durată totală de 40 ore (10 sesiuni a câte 4 ore) și va fi moderată de către consultanții CNPAC, Viorica Adăscăliță și Liliana Grosu.

Urmare a instruirii, cei 8 facilitatori locali vor fi subcontractați și vor facilita procesul de elaborare și implementare participativă a PPC în instituțiile de învățământ beneficiare ale proiectului, prin moderarea sesiunilor cu angajații instituțiilor de învățământ în vederea elaborării participative a PCC, vor face mentorat și supervizare a procesului dat, care va fi finalizat cu aprobarea de către instituțiile de învățământ a PPC.

Participanții la stagiul de formare vor obține Certificatul de facilitator în domeniul dezvoltării și implementării/ revizuirii participative a Politicii de protecție a copilului (PPC) în instituțiile de învățământ ca rezultat al parcurgerii integrale a Stagiului de formare și oferirii asistenței instituțiilor de învățământ în implementare participativă a PPC (rezultat scontat: PPC aprobată/reactualizată).

Persoanele interesate să se implice în calitate de facilitatori locali în domeniul PPC și să participe la Stagiul de formare vor ține cont de următoarele criterii de selecție:

• să activeze în domeniul educației în raionul Ungheni;
• să posede abilități de instruire a adulților;
• să cunoască domeniul drepturilor copilului;
• să cunoască limba română;
• experiența în elaborarea PPC va fi considerat un avantaj.

Costurile de participare la program (materialele de lucru, mapa participantului, suport de curs) sunt asigurate de către organizatori.

Dosarul de aplicare la stagiul de formare va conține:
1) Formularul de aplicare la stagiu de formare poate fi completat aici.

2) Declarația pe propria răspundere de toleranță zero față de abuzul și exploatarea sexuală, o găsiți aici.

Procesul de recrutare
Depunerea dosarelor se va face prin email la adresa nserbeniuc@cnpac.md cu specificarea “Stagiul de formare PPC” până pe 18.03.2021. Doar persoane selectate vor fi contactate. Persoana de contact, Natalia Țurcanu – 068611233.