Programul de educație parentală CONECT – primele rezultate

723

Părinții și îngrijitorii de preadolescenți și adolescenți (10-19 ani) au posibilitatea să învețe cum să identifice corect schimbările prin care trec copiii lor și să-și dezvolte competențe pentru a ști cum să răspundă necesităților acestora.

Acest fapt este posibil datorită Programului de educație parentală „CONECT. Adolescența pe înțelesul părinților”, implementat de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, cu susținerea UNICEF Moldova. Programul a fost elaborat de o echipă de experți din România și Republica Moldova. 

Programul de instruire este compus din 15 sesiuni a câte 2 ore fiecare și este conceput în baza a 5 module: consilierea vocațională sau suportul adolescenților în cazurile de bullying, sau educația pentru sănătate.

Fiecare sesiune are un scenariu la bază, un scenariu care este în două versiuni: o versiune negativă de comunicare părinte-copil și o versiune pozitivă despre cum ar trebui să fie. Ei învață pe loc, în timpul sesiunii, antrenează competențe, după care dezvoltă aceste competențe în relația cu propriii adolescenți și ulterior, când vin la următoarea sesiune, împărtășesc experiența lor de comunicare în noua ipostază, cu noua competență.

Programul urmărește dezvoltarea a 5 competențe fundamentale în rândul părinților: comunicarea empatică; susținerea; ghidarea; observarea și monitorizarea; modelarea comportamentelor.

CNPAC va instrui două grupuri de formatori care vor livra Programul CONECT părinților și îngrijitorilor de adolescenți din municipiul Chișinău și din raioanele Sîngerei, Cahul și Ungheni. În mod special, aceștia vor fi psihologii din cadrul Serviciului de Asistență Psihopedagogică, psihologii școlari sau psihologii din cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor. Fiecare dintre facilitatorii Programului CONECT va anunța despre disponibilitatea, despre crearea acestor grupuri de părinți și cei care vor fi motivați, vor dori să participe, vor avea posibilitatea să o facă.