Expoziție OFFline despre mediul ONline sau cum putem preveni abuzul sexual online față de copii

37

Conștientizând pericolul abuzului și exploatării sexuale față de copii, în anul 2011 Republica Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale (încheiată la data de 25 octombrie 2007 în Spania, Lanzarote).

Cu toate acestea, fenomenul abuzului sexual și exploatării sexuale al copiilor rămâne a fi unul alarmant în Republica Moldova, iar mediul online prezintă o multitudine de riscuri la care sunt expuși copiii și tinerii.

“Expoziția offline despre mediul online sau cum putem preveni abuzul sexual online față de copii”, lansată astăzi, 18 noiembrie, de Ziua Europeană pentru protecția copiilor împotriva abuzului sexual și al exploatării sexuale, la Parlamentul Republicii Moldova, a fost realizată de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în comun cu Centrul Media pentru Tineri, cu sprijinul Consiliului Europei, în scopul sensibilizării factorilor de decizie, părinților și îngrijitorilor, copiilor și tinerilor față de fenomenul abuzului și exploatării sexuale în mediul online.

Cele 20 de fotografii demonstrează pericolele la care pot fi expuși copiii și tinerii în mediul online, mai cu seamă cele cu referință la riscurile și mecanismele de constrângere/manipulare utilizate pentru atragerea acestora în relații exploatative.

Scenariile fotografiilor au fost elaborate împreună cu un grup de tinere, supraviețuitoare ale abuzului sexual în copilărie. Fiecare fotografie este însoțită de câte un mesaj adresat copiilor, tinerilor, dar și părinților, cu scopul de a atrage atenția asupra unor aspecte mai puțin vizibile și credibile.

Expoziția este dedicată Zilei europene pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual, marcată anual la data de 18 noiembrie. Până în iunie 2020, expoziția va fi expusă, consecutiv, în 12 localități din țară: Chișinău, Bălți, Ungheni, Sîngerei, Comrat, Ceadîr-Lunga, Orhei, Strășeni, Leova, Hîncești, Căușeni, Criuleni.

Activitatea este realizată în cadrul proiectelor “Ridicarea gradului de conștientizare față de fenomenul exploatării sexuale și a abuzului sexual al copiilor în mediul online, în Republica Moldova” și “Protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual în Republica Moldova”, implementate de CNPAC, cu suportul Consiliului Europei.

Începând cu joi, 21 noiembrie, în decurs de 2 săptămâni, expoziția va fi disponibilă la Biblioteca municipală B.P.Hașdeu din Chișinău.