Abuzul și exploatarea sexuală a copiilor pot fi prevenite

44

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, continuă efortul de a capacita specialiștii în prevenirea și identificarea cazurilor suspecte de abuz sexual și exploatare sexuală a copiilor.

Astfel, în perioada 20-22 noiembrie 2019, 30 de psihologi școlari din 15 raioane (Anenii Noi, Căușeni, Călărași, Criuleni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Hîncești, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Soroca, Nisporeni, Rezina, Șoldănești) și 2 municipii (Chișinău, Bălți) și-au dezvoltat competențe de lucru cu adolescenții în vederea dezvoltării rezilienței acestora față de abuz și exploatarea sexuală, aplicând metodologia Programului educativ „12 PLUS”width=280

Programul 12 PLUS este adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și are drept scop de a contribui la dezvoltarea mecanismelor de reziliență față de abuzul/ exploatarea sexuală în rândul adolescenților. Programul utilizează opt filme care ilustrează patru tipuri de relații exploatative (sexualizare, sexting, sponsporing și trafic de copii). Filmele, inspirate din viața adolescenților, au fost produse de Empowering Children Foundation și adaptate la realitățile din Republica Moldova de către CNPAC.

12 PLUS este livrat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii prin intermediul celor 173 formatori instruiți, printre care psihologi din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică, psihologi din cadrul Centrelor Prietenoase tinerilor, psihologi școlari și pedagogi.width=280

Din 2017 până în prezent, peste 5000 de adolescenți din întreaga țară au parcurs Programul educativ „12 PLUS”.  În cadrul acestuia, adolescenții și-au dezvoltat abilități de identificare și înțelegere a mecanismelor de constrângere/ manipulare utilizate de către abuzatori pentru a-i ademeni în relații sexual-riscante atât în mediul online cât și offline. De asemenea, și-au crescut nivelul de coștientizare a nevoilor personale care îi fac vulnerabili față de aceste tipuri de relații și și-au dezvoltat competențe de identificare a soluțiilor și a persoanelor de încredere/ instituțiilor abilitate care le pot oferi suport. Inclusiv, au explorat în baza filmelor „Istorii de viață cu băieți și fete” și ghidați de către un facilitator instruit, posibilele consecințe pe termen lung ale sexualizării, sextingului, sponsoringului și ale exploatării sexuale/prin muncă. 

Studiile demonstrează că riscul de a fi supuși abuzului și exploatării sexuale atât în mediul online cât și offline a adolescenților este considerabil diminuat prin creșterea rezilienței copiilor și tinerilor, informarea și împuternicirea acestora  să recunoască situațiile abuzive, mecanismele de manipulare utilizate de abuzatori.Stagiul de formare a fost realizat cu suportul Fundației OAK.