Platformă de discuții privind fenomenul abuzului sexual asupra copiilor

11

Stimați colegi din mass-media, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în parteneriat cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC/NCCAP), vă invită la o platformă interactivă de discuții privind fenomenul abuzului sexual faţă de copii, în cadrul căreia vor fi prezentate perspectivele de activitate ale Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor (Barnahus), creat prin Hotărârea de Guvern nr. 708/2019.

Primul Centru va fi deschis la Bălți, chiar în acest an și va acorda asistență copiilor din 12 unități administrativ-teritoriale din zona de Nord a țării.

De asemenea, în cadrul evenimentului va avea loc premiera filmului de scurt metraj „Scrisoare către judecător”, al cărui scenariu a fost elaborat de CNPAC împreună cu 5 supraviețuitoare ale abuzului sexual în copilărie,în cadrul unui program inovator unde tinerele au învățat despre spațiu sigur, consimțământ, confidențialitate, advocacy și lobby, și au explorat cele mai sensibile aspecte ale violenței sexuale, precum și despre participarea în procesele decizionale și drepturile copilului. Programul a durat 9 luni și s-a finalizat cu producerea filmului sus-menționat.

Cu atât mai relevant este faptul că evenimentul va avea loc în ziua când la nivel mondial se marchează Ziua Justiției Sociale. Luând în considerație că asigurarea funcționalității Centrului dat depinde de buna cooperare a tuturor actorilor implicați, mizăm pe participarea reprezentanților mass-media, pentru mediatizarea acestui eveniment.

La eveniment participă:
– Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;
– Iurie Perevoznic, adjunct al Procurorului General;
– Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii;
– Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC;
– Liliana Grosu, intervievator, psiholog, Liceul Teoretic „B.P. Hașdeu” din Bălți;
– Aurel Vicol, șef Secția clinică medico-legală Chișinău.

Evenimentul va avea loc joi, 20 februarie, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Naţional de Artă, str. 31 august 1989, nr. 115.

Persoanele de contact le găsiți la adresa electronică office@cnpac.org.md sau la numărul de telefon 022 758 806.

Imprimare