„Realizarea dreptului la protecție a copiilor victime sau martori ai violenței și accesul la servicii specializate”.

15

Deși în Republica Moldova există modele de servicii pentru copiii victime ale abuzului și violenței, unele dintre ele fiind modele de succes recunoscute la nivel internațional (centrul Barnahus) totuși, accesul copiilor la aceste servicii multidisciplinare integrate și de calitate este limitat. Statul trebuie să asigure în termeni cât mai prompți dezvoltarea unui număr suficient de servicii pentru ca toți copiii să beneficieze de o abordare uniformă în acest sens.
 
Realizarea dreptului la protecție a copiilor victime sau martori ai violenței și accesul la servicii specializate – a fost și genericul Conferinței naționale, care a avut loc pe 15 iunie 2023, fiind organizată de către CNPAC.
 
Printre principalele probleme idetificate de către specialiști în cadrul discuțiilor au fost: referirea tardivă a copiilor către servicii, specialiști instruiți insuficient, continuarea practicilor negative de audiere a copiilor victime în medii neprietenoase, lipsa standardelor minime de calitate pentru camerele de audiere și insuficența serviciilor sociale de protecție a copiilor în situații de risc.