Violența nu este o formă de exprimare

188

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) își exprimă îngrijorarea în legătură cu acțiunile de violență între adolescenți care au apărut ieri în spațiul online. În acest context, atenționăm că acțiunile de violență/bullying între copii și tineri au consecințe asupra sănătății psihoemoționale și fizice atât pentru cel către care sunt îndreptate, dar și asupra autorilor și martorilor bullying-lui. 

Comportamentele violente manifestate de copii și adolescenți sunt determinate și întreținute de mai mulți factori: dificultățile de a-și comunica nemulțumirile, de a-și gestiona emoțiile de furie și supărare; expunerea la comportamente abuzive din partea adulților; lipsa de reacție a adulților (părinți, profesori) la acțiunile de bullying.   

Copii și adolescenții pot fi ajutați să își manifeste nemulțumirea și să rezolve conflictele într-o manieră asertivă. Precum și să fie în armonie cu sine, astfel încât să nu fie necesar să își demonstreze puterea sau să își ridice încrederea în sine folosind violența, sau umilind semenii. Aceste competențe pot fi dezvoltate în relații de încredere cu adulții, într-un mediu familial și școlar protectiv și non-violent.  

Este necesară implicarea fiecărui adult pentru a diminua și preveni situațiile de violență între copii. Părinții pot contribui prin dezvoltarea propriilor competențe de comunicare empatică și asertivă, gestionarea emoțiilor neplăcute și prin stabilirea cu grijă și respect a limitelor pentru copiii. CNPAC pune la dispoziția părinților programe de educație parentală: „Fără palme – Cum să stabilim cu grijă și respect limite pentru copii de 0-7 ani” și „CONECT – Adolescența pe înțelesul părinților”. 

Profesioniștii din domeniul educației pot contribui la prevenirea și diminuarea situațiilor de violență în rândul adolescenților prin urmarea recomandărilor Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului, aprobată de Ministerul Educației și Cercetării prin ordinul 1024/2022.

Iar autoritățile tutelare locale și teritoriale sunt responsabili să prevină astfel de cazuri prin monitorizarea situațiilor de risc, crearea serviciilor de suport psihoemoțional pentru copiii expuși oricărei forme de violență, inclusiv buliyng.

Și nu în ultimul rând, mass-media, cea de-a patra putere în stat, poate interveni prin relatarea situațiilor din perspectiva soluțiilor care pot fi aplicate pentru a diminua violența și a consecințelor pe care le suportă toți participanții la situația de bullying.

Adolescenții pot învăța cum să gestioneze situațiile de conflict solicitând suportul psihologilor pe chatul 12PLUS sau accesând materialele de pe situl www.12plus.md