Interviul legal la AMICUL

57

Svetlana a fost abuzată sexual de concubinul mamei sale. În instanţă, copilul a fost prea speriat ca să povestească adevărul. Datorită „Amicului”, interviul legal a fost realizat într-un spaţiu prietenos copilului, de către un psiholog care s-a îngrijit, în primul rând, de starea minorei. Drept rezultat, instanţa a obţinut o probă valoroasă – mărturia copilului, fără a-l revictimiza. Abuzatorul a fost sancţionat cu 15 ani privaţiune de liberate.

Bunica Svetlanei D. a venit la Centrul „Amicul” indignată de faptul că procurorul de sector a refuzat să intenteze dosar penal împotriva concubinului fiicei sale în baza dosarului pregătit de poliţie. „A fost prins în flagrant-delict de fiica mea în timp ce o abuza sexual pe nepoţica Svetlana, în vârstă de 7 ani. Fiica a chemat poliţia, iar el a mărturisit atunci totul. Procurorul de sector spune, însă, că nu sunt suficiente probe la dosar. Dar ce probe mai trebuie, când există atâtea declaraţii?”. Femeia a venit la centru să ceară asistenţă juridică pentru a-l trage la răspundere pe abuzator, pe care l-a alungat din casă. Svetlana era al doilea copil al fiicei sale, dintr-o căsătorie anterioară. La acel moment, mama Svetlanei era însărcinată cu al treilea copil, de la concubinul său.

INTERVENŢIA

În procesul de evaluare a cazului, asistentul social de la „Amicul” a discut cu poliţiştii de sector şi a constat că mama Svetlanei s-a adresat de mai multe ori cu plângeri la poliţie, pe motiv că concubinul ei o abuza fizic. Cunoscându-l ca pe o persoană violentă şi consumator de băuturi alcoolice, poliţia a răspuns prompt la chemare. La faţa locului, au constat şi circumstanţele în care a fost descoperit abuzul. Mamei copilului i s-a părut straniu faptul că concubinul ei o ia pe fetiţă în baie şi se închide cu ea pentru un timp. În acea zi, ei i-a venit ideea să urce pe un scăunel şi să privească înăuntru prin geamul de sticlă… Poliţia a cerut explicaţii în scris tuturor celor implicaţi: abuzatorului, copilului şi mamei copilului. Abuzatorul a recunoscut că a molestat sexual fetiţa…

Asistată de juristul de la „Amicul”, bunica Svetlanei s-a adresat cu o plângere la Procuratura Generală. O plângere similară a fost adresată procuraturii şi din partea Centrului „Amicul”, care a preluat cazul Svetlanei pentru asistenţă complexă. În urma acestor adresări, Procuratura Generală i-a informat despre intentarea unui dosar penal şi despre arestarea preventivă a abuzatorului în scopul protejării copilului, în baza art. 173 lit. al Codului Penal. Pentru a asigura un proces echitabil, a fost nevoie de a o înlătura pe mama Svetlanei din calitatea ei de reprezentant legal al copilului deoarece, la un moment dat, ea a început să declare că „a minţit din dorinţa de a se răzbuna” pe concubinul ei. De asemenea, a fost nevoie să fie schimbat judecătorul, care a comis un şir de încălcări de procedură chiar în prima şedinţă de judecată. Însă cel mai mare succes al Centrului „Amicul” în cazul Svetlanei este considerat realizarea interviului legal cu Svetlana într-un mediu prietenos copilului, şi anume în camera pentru interviuri de la „Amicul”. În acest fel, a fost asigurată protecţia copilului de revictimizare şi, în acelaşi timp, i s-a oferit instanţei de judecată o probă importantă: declaraţia copilului, victimă a abuzului.

width=20 Citiți materialul integral