La un pas de tragedie

37

Despre drama lui Ionuț (9 ani) și a Elenei (7 ani) s-a aflat de la poliție, în luna mai a anului trecut. Tatăl copiilor, ani de-a rândul, în stare de ebrietate și-a supus familia agresiunii, înjurând și lovind-o pe mama acestora.

De frică că vor fi și ei bătuți, Ionuț și Elena se ascundeau de fiecare dată de tatăl beat și înfuriat, dar strigătele și lacrimile mamei îi făcea să sufere în tăcere. După fiecare episod de violență soția își ierta soțul, crezând că acesta se va schimba.

Toate au durat până într-o zi, când tatăl copiilor și-a dezlănțuit din nou furia, iar Ionuț a sărit să-și apere mama. Era cât pe ce să plătească cu viața gestul său de curaj, tatăl indignat a vrut să-l stranguleze cu un cablu. Fiind la un pas de tragedie, speriată și disperată, mama a depus plângere la poliție.

Asistența psihologică pe care au primit-o la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii i-a ajutat pe ei și pe mama acestora să se recupereze emoţional, să  prindă la curaj, să-și recapete încrederea în sine și în cei din jur.

Datorită acestei intervenții, copiii au avut curajul să ofere declarații despre ce li s-a întâmplat, iar realizarea cu suportul CNPAC a audierii copiilor în condiții speciale, a făcut acest proces mai puțin traumatizant pentru ei. Specialiștii CNPAC au realizat evaluarea psihologică a copiilor, menționând consecințele grave ale abuzului asupra copiilor și a contribuit la probarea abuzului în instanța de judecată.

Tatăl agresiv a fost arestat, apoi condamnat la doi ani privațiune de libertate cu suspendarea executării condiționate a pedepsei. După ce a ieșit la libertate, a renunțat la comportamentele abuzive și frecventează un program de reintegrare la Oficiul teritorial de probațiune.

Copiii și mama acestora au, în sfârșit, o viață liniștită, calvarul lor s-a încheiat. Pentru siguranța copiilor și a mamei, CNPAC monitorizează în continuare această familie.

Menționăm că copii au acces la servicii specializate datorită suportului Ambasadei Olandei, prin intermediul proiectului Asigurarea accesului copiilor victime / martori ai violenței, neglijării, exploatării și traficului la servicii specializate.