La centrul de plasament aceşti copii sunt în siguranţă, iar acasă – riscă să fie abuzaţi sexual

37

Este situaţia nu doar a unui băieţel de 3 ani şi a unei fetiţe de 8, ci şi a multor alţi copii, a căror cazuri nu sunt raportate. La Centrul de Asistenţă Psihosocială a Copilului şi Familiei AMICUL, în septembrie 2007, Procuratura Generală a raportat un caz de violenţă şi abuz faţă de copil. Marina, o fetiţă de 8 ani, a fost molestată sexual de concubinul mamei.

Evaluarea acestui caz a stabilit că mama copilului este neglijentă cu copiii, are antecedente penale, iar anterior încercase să-şi stranguleze fiul mai mic, care avea 3 ani. Concubinul mamei a mai fost condamnat de şase ori şi făcuse o tentativă de viol a unei fetiţe din localitatea vecină. Şi mama, şi concubinul consumau alcool, fiind, în acelaşi timp, dispuşi spre săvârşirea unor infracţiuni.

În colaborare cu Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Marina a fost luată forţat din familie şi plasată la un centru de tip familial. Timp de un an, mama a vizitat copilul o singură dată şi atunci – ca răspuns la scrisoarea trimisă de fetiţă, în care aceasta o ruga să vină în vizită.

Poliţia a iniţiat o anchetă, însă în ambele cazuri au fost emise ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale. Dată fiind situaţia nefavorabilă a frăţiorului Marinei, care se afla într-o situaţie de risc faţă de abuz sexual din partea tatălui, Centrul AMICUL a solicitat autorităţii tutelare luarea forţată din familie a lui Daniel. Totuşi, autoritatea a considerat că nu există temei.

Din aceste motive, cazul a fost discutat la şedinţa din iunie a Echipei Multidisciplinare şi Interinstituţionale de Experţi, care activează în cadrul Centrului AMICUL.

În rezultat, reprezentantul Procuraturii Generale a intervenit în scopul anulării ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale în ambele cazuri de abuz sexual. A fost iniţiată urmărirea penală, iar dosarul a fost transmis spre examinare în instanţa de judecată. Abuzatorul a fost condamnat la privaţiune de libertate, decizia fiind irevocabilă.

Copilul mai mic a fost luat forţat din familie şi se află la un centru de plasament de tip familial. Deoarece abuzatorul este în detenţie, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului întreprinde acţiuni de responsabilizare a mamei în vederea reintegrării copiilor în familie.