Violată şi … neglijată de sistem

9

Pentru un copil rămas fără părinţi indiferenţa societăţii poate fi fatală. Este şi cazul Elenei, o adolescentă de 14 ani care a ajuns să fie violată de cinci bărbaţi maturi. Orfană de ambii părinţi, fata locuia împreună cu fratele său mai mare. Din cauza sărăciei cei doi copii abandonaseră şcoala încă din clasele primare. Trăiau mai mult din mila oamenilor şi din puţinii bani pe care-i primeau de la stat. Casa bătrânească în care se adăposteau stătea să cadă peste ei, de veche ce era.

Deşi cei doi fraţi erau încă minori, profesorii, poliţistul din localitate şi asistentul social nu le-au trecut vreodată pragul. Doar după ce a avut loc monstruosul act de violenţă sexuală, autorităţile din sat au observat mizeria în care trăiau copiii şi au conştientizat pericolul la care erau expuşi.

În seara cand s-a întâmplat tragedia, Elena era singură acasă. S-a speriat de moarte când i-a văzut pe cei cinci inşi beţi criţă. Bărbaţii, care tocmai săvârşiseră un furt, aveau de gând să se mai ”distreze”. Au ales victima deloc întamplător, ştiind că nimeni şi nimic nu le va sta în cale. Ameninţând-o cu un cuţit, au impus-o să bea alcool, după care au violat-o de mai multe ori. Când credea că nu mai are scăpare, unul dintre abuzatori, trezit, probabil, din aburii beţiei, a lăsat-o să plece, spunându-i să nu sufle nimănui o vorbă. Totuşi, fata a avut curaj să-i povestească fratelui cele întâmplate. Deşi au depus o cerere la poliţie, examinarea cazului se tergiversa.

Intervenţia „AMICUL”

Istoria Elenei a ajuns în atenţia noastră la sesizarea asistentului social comunitar. Deoarece rudele nu au acceptat să instituie curatela asupra fetei, Elenei i-a fost asigurat spaţiu protector la un centru de plasament din Chişinău. La scurt timp ea a fost înscrisă la şcoală, unde a început să recupereze, puţin cate puţin, golul enorm pe care-l avea în educaţie. Fratele său a rămas acasă, refuzând categoric să meargă la centrul de plasament. El continuă să locuiască de unul singur, fiind tutelat de o rudă. Între timp, dosarul penal asupra cazului de viol în grup s-a împotmolit. Bărbaţii nu şi-au recunoscut vina şi procuratura raională a emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. Ca rezultat al sesizării adresate Procuraturii Generale, urmărirea penală a fost redeschisă. Cu toate că dosarul a fost pus din nou pe rol, urmărirea penală se desfăşura cu grave încălcări de procedură. În primul rând, au început să dispară materialele probatorii. Speriaţi de ce li se poate întâmpla, violatorii au încercat să muşamalizeze cazul, oferindu-i bani fratelui Elenei. Unul dintre ei pretindea chiar că vrea s-o ia pe Elena de nevastă, ca să o scape de ruşine. În aceste condiţii, ca să ne asigurăm că dosarul va ajunge în instanţă, am angajat un avocat specializat în dosarele de abuz sexual asupra copiilor.

width=20 Citiți materialul integral