Taţii violatori şi copiii jertfe

35

În ultimii ani, s-a înregistrat o explozie a cazurilor de abuz sexual al copiilor săvârşit de către părinţii biologici. Specialiştii sunt siguri că numărul cazurilor declarate reprezintă doar vârful de aisberg. Copiii, în loc să primească protecţie de la cele mai apropiate fiinţe, părinţii care le-au dat viaţă, sunt recompensaţi cu abuz şi indiferenţă. În condiţiile în care predomină teama şi ruşinea de a se afla despre cele întâmplate, doar cei mai curajoşi declară infracţiunea. 

Incestul este cel mai grav abuz care poate fi săvârşit asupra unui copil, este convinsă psihanalista Ana Chirsanov. Ea spune că, din punct de vedere psihologic, această traumă nu se compară cu nimic, face praf viaţa unui copil. Este ca un atac de cord, şi copilul trebuie ajutat de urgenţă de către un specialist. E mai grav decât violul, pentru că deja e viol, dar săvârşit de o persoană apropiată şi dragă victimei. Chiar dacă abuzul încetează, în lipsa unui tratament adecvat, traumele pricinuite sunt ca o rană vie, iar persoana abuzată, fiind foarte vulnerabilă, poate ajunge la suicid, consum de droguri sau de băuturi alcoolice, delincvenţă sau poate fi implicată în trafic de fiinţe umane. 

Cifrele înregistrate sunt foarte mici 

Incestul este ceva universal, susţin psihologii. Se întâmplă în toate ţările şi în toate păturile sociale. O situaţie de incest se produce în timp. Un element caracteristic este că abuzatorul stabileşte un contact emoţional foarte apropiat cu victima sa, îi creează copilului senzaţia că este protejat, iubit. Face acest lucru ca o plată pentru relaţiile incestuoase pe care mai apoi le impune. 

După care îi spune victimei că, dacă va vorbi cu cineva despre ceea ce i se întâmplă, toată lumea o va învinui că este uşuratică, că a provocat acest lucru. «Un alt traseu de manipulare este că abuzatorul ştie foarte bine despre acea atitudine pozitivă, despre acea dragoste de fiică sau de fiu pe care i-o poartă copilul şi manipulează cu faptul că, dacă se va afla, el va sta la închisoare. Există cazuri şi mai agresive, când copilul este şantajat de către tată că, dacă va spune cuiva, o va ucide pe mamă», spune Daniela Sâmboteanu, directoarea Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC). 

width=20 Citiți materialul integral