Victima propriului tată

28

La vârsta de 15 ani, Irina a ajuns având în spate o experienţă cumplită. Tatăl său a abuzat-o sexual timp de 3 ani. Mama a plecat la muncă peste hotare, lăsand-o în grija bunicii, iar ca să nu lipsească fiica de tată, mama a decis să-i permită fostului soţ să rămană în casa care după partajul averii îi revenise ei. Femeia spune că nu ar fi făcut acest gest niciodată dacă ar fi bănuit prin ce chinuri avea să treacă copilul său.

Din spusele Irinei, tatăl obişnuia să consume alcool, iar când era în stare de ebrietate o abuza sexual. Coşmarul a început la vârsta de 12 ani. Abia peste 3 ani, Irina a povestit totul unei profesoare care a apelat după ajutor la Centrul „AMICUL”.

„Mă ameninţa cu moartea în permanenţă. Dacă vei spune cuiva, am să te omor, apoi eu o să mă sinucid şi ne vor îngropa pe ambii în acelaşi sicriu, aşa îmi spunea. Îmi era frică, de aceea nu am spus la nimeni”. Irina

În aceeaşi perioadă a aflat şi bunica despre cele întamplate. Într-o noapte când fata striga prin somn, bunica a trezit-o şi Irina i-a povestit suferinţele prin care trecea. Mai târziu, pe parcursul anchetei, atât bunica, cât şi mătuşa fetei au mărturisit că şi ele au fost abuzate sexual de tatăl Irinei şi, la fel au fost ameninţate cu moartea. Bunica a depus o plângere la poliţie, însă nu a fost luată nicio măsură.

Intervenţia „AMICUL”

Specialiştii au anunţat-o imediat pe mama fetei, sesizand, totodată, poliţia şi procuratura, care au luat măsuri prompte de protecţie a copilului şi au deschis un dosar penal. Tatălui i s-a interzis să se apropie de casa în care locuia Irina, iar în scurt timp a fost arestat. La cererea procurorului, psihologul de la CNPAC a efectuat un raport de evaluare psihologică în care au fost constatate semnele şi consecinţele abuzului suportat de copil. De asemenea, expertiza medico-legală a confirmat că fata a fost victimă a abuzului sexual. Mama ei nu a venit acasă, deoarece se afla ilegal peste hotare. Însă chiar şi de la distanţă, ea s-a implicat activ susţinându-şi fiica. Astfel, în lipsa părinţilor, bunica a perfectat curatela asupra fetei, pentru a fi reprezentant legal pe parcursul anchetei şi în procesul de judecată.

Dacă se constată că unul dintre părinţi/tutori/curatori prezintă comportament abuziv şi pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea copilului, iar celălalt părinte manifestă comportament protector, autoritatea tutelară, asistentul social, poliţistul, părintele poate depune o cerere în instanţa de judecată prin care solicită emiterea în termen de 24 de ore a ordonanţei de protecţie pentru copilul victimă.

Paralel cu procedurile legale, fetiţa a beneficiat de un program complex de recuperare psihologică, deoarece sechelele nu s-au lăsat mult timp aşteptate.

width=20 Citiți materialul integral