Vizită de studiu privind preluarea practicii de asistare a copiilor victime ale violenței în cadrul serviciului specializat de tip Barnahus

51

width=600

Practica acordării asistenței multidisciplinare pentru copiii victime/martori ai infracțiunilor în cadrul serviciului specializat de tip Barnahus este astăzi aplicată cu succes și promovată în mai multe țări europene. În Republica Moldova un asemenea serviciu specializat de tip Barnahus ar putea fi deschis doar cu implicarea autorităților publice, centrale și locale, și a altor factori de decizie relevanți.

În context, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a organizat recent o vizită de studiu în Suedia în cadrul căreia participanții s-au familiarizat cu modelul suedez al serviciului specializat pentru asistența și reabilitarea copiilor victime ale infracțiunilor și procesul de creare și funcționare a acestuia. Vizita a fost organizată cu suportul Fundației World Childhood, în cadrul proiectului „Răspunsul multidisciplinar la cazurile de violență față de copii prin crearea serviciului specializat bazat pe modelul Barnahus”.

Din cadrul delegației au făcut parte reprezentanți ai CNPAC, Procuraturii Generale, Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrului de Medicină Legală, Consiliului municipal Bălți, UNICEF Moldova. Delegația din Republica Moldova a vizitat serviciile Barnahus din orașele Stockholm și Linköping, unde a avut posibilitatea să vadă cum este organizat și funcționează un asemenea serviciu, care sunt condițiile de acordare a asistenței specializate, cine sunt beneficiarii și cum sunt aceștia abordați, odată ajunși într-un asemenea centru.

Totodată, participanții din Moldova au avut întâlniri cu reprezentanții Departamentului protecția copilului a Poliției din Stockholm, Oficiului Procuraturii, Centrului de criză pentru femei și copii, Centrului Naţional de Cercetare a Abuzului faţă de Copii, dar și ai Centrului Național pentru Cercetare Barnafrid, care au prezentat rezultatele studiului privind funcționalitatea serviciilor specializate de tip Barnahus din ultimii ani în Suedia, care sunt în număr de 23.

Crearea Serviciului regional specializat pentru copiii victime este o idee inovatoare pentru Republica Moldova. Conform modelului internațional, în cadrul acestui tip de serviciu, copiii victime/martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, privind traficul de copii sau violența în familie, copiii care sunt în pericol iminent vor beneficia de asistență psihologică, audiere în condiții speciale, examinare medico-legală și expertiză medicală, suport familial și social, “sub același acoperiș”, fiind exclusă astfel revictimizarea copiilor. 

În Republica Moldova crearea serviciilor de tip Barnahus este prevăzută în Strategia pentru protecția copiilor pe anii 2014-2020, în baza angajamentelor asumate de țara noastră în domeniul protecției copilului și a justiției prietenoase copilului.

width=600

width=600

width=600

width=600

width=600