Copilul în familie

Ajutăm familiile să fie un mediu rezilient pentru copii

Fiecare copil are nevoie de afecțiune, înțelegere și dragoste, pe care le primește, în primul rând, în cadrul familiei. Familiei îi revine și rolul de ocrotire și protejare, în special împotriva oricăror forme de violență.

Din păcate, și mult prea adesea în familie, copii trec prin experiențe violente, abuz emoțional, fizic și sexual, umilință și neglijare. În Republica Moldova și nu numai, violența asupra copiilor este deseori percepută ca fiind o normalitate, o metodă de sancționare și de disciplinare, o practică acceptată în procesul de educare a copiilor, fără ca părinții și cei responsabili de protecția copiilor sa conștientizeze consecințele unui astfel de comportament.

 Vezi mai mult…

Cercetările în domeniu relevă că experiențele negative din copilărie au consecințe grave pe termen lung – anxietate, neîncredere în oameni, tentative de suicid, incapacitate de a construi relații intime durabile, abuz sexual repetat, comportament rebel, transmiterea comportamentului de victimă propriilor copii. Expunerea la abuz în copilărie este responsabilă pentru aproape un sfert din problemele de sănătate mentală dezvoltate la maturitate, și generează costuri mari suportate de serviciile de sănătate, sociale și juridice.

Vezi mai mult …

Pentru a contribui la prevenirea violenței în familie asupra copiilor, CNPAC se concentrează pe promovarea unui mediu familial rezilient față de orice forma de violență, prin acțiuni destinate să dezvolte abilitățile parentale ale adulților care au în îngrijire copii, să crească reziliența copiilor în fața adversităților, și să crească accesul copiilor și familiilor la servicii de asistență psiho-socială de calitate.