Nimeni nu-i cunoştea povestea, în afară de profesoara care a raportat cazul

21

O fată i-a povestit unei profesoare, în care avea încredere, că deja de doi ani este abuzată sexual, de către tatăl biologic, de obicei, când acesta este în stare de ebrietate. Profesoara a anunţat, în decembrie 2009, Centrul de Asistenţă Psihosocială a Familiei şi Copilului AMICUL despre acest caz de abuz sexual a unui copil de 15 ani.

Părinţii sunt divorţaţi. Mama fetei este plecată la muncă în străinătate de pe când copilul avea 2 ani. De atunci fata locuieşte împreună cu bunica maternă şi cu tatăl în casa care aparţine cu drept de proprietate mamei.

Specialiştii de la AMICUL au anunţat poliţia şi procuratura, care au reacţionat prompt, aplicând măsuri de protecţie a copilului. Iniţial, abuzatorului i-a fost interzis să se apropie de casa în care locuieşte copilul, iar în scurt timp tatăl a fost arestat.

Dat fiind faptul că mama copilului se afla în străinătate, iar în cadrul procedurilor legale era nevoie de un reprezentant legal al copilului, au fost întreprinse acţiunile necesare pentru instituirea curatelei de către bunica copilului, care a reprezentat ulterior interesele copilului în cadrul tuturor procedurilor legale, inclusiv în instanţa de judecată.

Psihologul Centrului, de asemenea, a susţinut copilul în cadrul procedurilor legale, pregătindu-l pentru proces, participând la realizarea audierii legale a copilului şi oferindu-i suportul emoţional necesar. în paralel, fata a beneficiat de un program individual de recuperare psihologică. De asemenea, pe parcursul anchetei, dar şi a examinării dosarului de către instanţa de judecată, interesele copilului au fost apărate de către un avocat specializat în cazuri de abuz sexual al copiilor, angajat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

În rezultatul intervenţiei multidisciplinare, abuzatorul a fost condamnat la 14 ani privaţiune de libertate, decizia fiind irevocabilă.